Vesti
Politika
Pajtić najavljuje PROTEST sa poljoprivrednicima ispred SKUPŠTINE SRBIJE
22.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Pajtić najavljuje PROTEST sa poljoprivrednicima ispred SKUPŠTINE SRBIJE
Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, kazao je danas nakon sastanka sa poljoprivrednicima, da će zajedno sa paorima za dva dana organizovati protest ispred Skupštine Srbije.
Pajtić se na zahtev paora sastao sa predstavnicima 17 udruženja poljoprivrednika, a oni su razgovarali o štetnosti novog Zakona o poljorpivrednom zemljištu, o kome se danas vodi žučna rasprava u Skupštini Srbije.
- Ovakav Predlog zakona omogućiće tajkunima da iznajme najbolju državnu zemlju na 30 godina. Zakon je diskriminatorski, jer će novac biti uzet od malih poljorpivrednika i ovaj propis vređa sve građane Srbije, a najviše Vojvođane, gde se nalazi najveći deo državne zemlje - kazao je Pajtić.
On je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića i poslanike parlamenta da ne dozvole donošenje ovog zakona.
- Ako zakon bude izglasan, pozivam predsenika Tomislava Nikolića da u skaldu sa svojim nadležnostima zakon vrati na razmatranje - dodao je pokrajinski premijer.
Ukoliko se to ne desi, on najavljuje proteste ispred zgrada predsedništva i parlamenta u Beogradu, jer su oni odgvorni za donošenje zakona.
Foto: R. Getel / RAS Srbija
Pajtić poziva predsednika Nikolića da ne potpiše zakon
Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš je nakon sastanka kazao da paori iz Vojvodine protestuju više od 30 dana, ali da će sada traktore ostaviti i okupiti se u Beogradu.
- Iskoristićemo svoje pravo i radikalizovaćemo proteste. Očekuje da se zakon povuče iz procedure - kazao je Kiš.
Predstavnici poljoprivrednika sastaće se u 14 časova i sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom i razgovaraće sa njim o istim pitanjima.
Podsetimo, udruženja poljorpivrednika zatražila su sastanak sa predstavnicima pokrajinske vlade, jer na njihovu tiribinu, na kojoj se govorilo o novom zakonu o poljoprivrednom, zemljištu nije došao nijedan predstavnik republičke vlasti, kao ni ministarka poljoprivrede.