Vesti
Društvo i ekonomija
Božić u regionu
25.12.2015. 20:00
Izvor: Akter
Božić u regionu
Širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije hrišćani obeležavaju Božić po Gregorianskom, novom kalendaru
Sinoć, na ponoćki u zagrebačkoj katedrali, okupilo se mnoštvo vernika, a osim običnih građana, misi koju je vodio kardinal Josip Bozanić prisustvovali su brojni političari, među kojima predstavnici državnog vrha i novoimenovani mandatar Tihomir Orešković .
Zajedno su bili predsednica Kolinda Grabar Kitarović, dosadašnji predsednik Sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Vladimir Šeks te novi mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković.
Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u svojem je obraćanju istakao da Božić osnažuje solidarnost i saradnju u domovini, te da ljudi u Hrvatskoj vape za boljitkom, obnovom zajedništva i jačanjem saradnje.
Božić upućuje i na odgovornost, posebno na odgovornost za decu i mlade, za porodicu, za starije, nemoćne i bolesne, za celu našu domovinu Hrvatsku, rekao je zagrebački nadbiskup.
"Hršćanin se ne sme ponašati kao da ga se zbivanja u svetu ne tiču. I ovog ćemo Božića pred jaslicama moliti svako za sebe, za svoju porodicu, za rodbinu, prijatelje i znance, za potrebne, bolesne i starije, za zajedništvo u našoj domovini i za mir u svetu", kazao je nadbiskup.
Rimokatolička i deo pravoslavnih crkava, kao i Anglikanska su 1691. prihvatila 1. januar kao Novu godinu.
Rođene Isusa Hrista obeležava se u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je sveta Božićna misa ponoćka koju je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusovog rođenja
Na samom početku bogoslužja kardinal Puljić je pozdravio sveštenike, časne sestre, zbor i sve druge vernike uz želju da ovu noć dožive susret s Bogom.
Tokom propovedi je istakao da se posebna pažnja treba posvetiti deci, radnicima, bolesnima i starijim osobama.