Vesti
Društvo i ekonomija
Srbijagas se reformiše, sa ili bez Bajatovića
28.12.2015. 20:00
Izvor: Akter
Srbijagas se reformiše, sa ili bez Bajatovića
Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da je 2016. godina reformisanja javnih preduzeća i da nijedan direktor neće ostati na toj poziciji ako bude pokazivao negativan finansijski rezultat
Mihajlović je na B92 rekla da Srbijagas ide u reformisanje, sa ili bez aktuelnog generalnog direktora Dušana Bajatovića.
"Sledeće godine mnogo više će se raditi na reformisanju javnih preduzeća, jer je to važna tačka u celokupnoj ekonomiji", rekla je ona.
Mihajlović je rekla da o tome kako Bajatović upravlja Srbijagasom ima isto mišljenje kao i pre nekoliko godina, kad ga je žestoko kritikovala, i podsetila je da je Državna revizorska institucija podnela prekršajne prijave, ali da ih je Prekršajni sud u Novom Sadu oslobodio.
"Prekršajni sud je oslobodio Bajatovića, da li mislite da vlada treba da utiče na sudove. Vlada ne utiče na rad sudova i nezavisne institucije, kakve god presude bile", rekla je Mihajlović.
Upitana kakve poruke se šalju kad se dugovi Srbijagasa prebacuju u javni dug, potpredsednica vlade je rekla da nije za sve kriv Bajatović i da postoje objektivni faktori.
Govoreći o hapšenjima zbog korupcije tokom proteklog vikenda, Mihajović je odbacila kritike da je u pitanju politički progon.
Ona se osvrnula i na slučaj ministra odbrane Bratislava Gašića, navodeći da će formalno biti smenjen sa te funkcije onog trenutka kad se nađe osoba koja će doći na njegovo mesto.
Mihajlović je ocenila i da premijeru Aleksandru Vučiću sigurno neće biti drago da čuje da Gašić deli nagrade u vojsci.
"Kao što je premijer bio veoma ljut kad je čuo da potpredsednica vlade Kori Udovički deli paketiće iz budžeta, tako verujem da će biti ljut kad bude čuo tu vest", rekla je Mihajlović.
Prema njenim rečima, Gašić formalno ministar sve dok se ne bude našlo rešenje za novog ministra odbrane.
Upitana da li je Gašiću mesto da bude potpredsednik SNS, Mihajlović je podsetila da je među prvima reagovala na Gašićevu uvredu upućenu novinarki, i da će to uvek činiti, ali i naglasila da je ovo prvi put da se zbog javno izgovorene reči smenjuje ministar.
Upitana da li će "politički preživeti" izbornu skupštinu SNS u februaru, Mihajlović je odgovorila da od predsednika vlade i onih koji će glasati zavisi da li će njeni rezultati biti dovoljno dobri da bi ostala potpredsedinca stranke.
"A što se tiče napada i afera, postoji izreka što vas ne ubije, to vas ojača", rekla je Mihajlović.