Vesti
Politika
POSLANICI ZAVRŠILI JESENJE ZASEDANJE
29.12.2015. 20:00
Izvor: akter.co.rs
POSLANICI ZAVRŠILI JESENJE ZASEDANJE
Usvajanjem 19 zakonskih predloga, među kojima su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o uređivanju naplate takse za RTS i RTV, Skupština Srbije završila je večeras jesenje zasedanje
Sednica parlamenta, koja je trajala šest ipo sati, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, završena je u svečanoj atmosferi, uz himnu "Bože pravde" i gardu Vojske Srbije na ulazu u Dom Narodne skupštine.
Poslednjeg radnog dana u ovoj godini poslanici su usvojili izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje, pored ostalog, predviđaju mogućnost da više pravnih lica može da zakupi do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.
Taksa za RTS i RTV iznosiće 150 dinara, a građani će je plaćati kroz račun za struju, predviđeno je Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.
Usvojen je i set poreskih zakona, kojima je, pored ostalog, predviđeno proširivanje fiskalnog podsticaja i na mala i mikro preduzeća, ali i smanjenje kazne za građane koji ne plate porez na vreme.
Skupština Srbije usvojila je Zakon o privrednim komorama, prema kome će od 1. januara 2017. godine biti obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije, kao i plaćanje članarine koju utvrdi Skupština te institucije, a prema usvojenim izmenama Zakona o privatizaciji, predviđeno je da Ministarstvo privrede preuzima nadležnosti i poslove Agencije za privatizaciju, koja prestaje da postoji 31. decembra.
Poslanici su prihvatili i Zakon o preuzimanju obaveza preduzeća "Srbijagas" prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug, u iznosu od nešto više od 23 milijardi dinara, sa stanjem na dan 17. novembar 2015. godine.
Usvojen je i Zakon o naučnostraživačkoj delatnosti, koje predvdviđaju obrazovanje Odbora za etiku u nauci, kao i Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpeli materijalnu štetu usled elementarnih i drugih nepogoda.