Vesti
Društvo i ekonomija
Odluka Vlade ne važi u Novom Sadu: Porodilište naplaćuje epidural
12.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Odluka Vlade ne važi u Novom Sadu: Porodilište naplaćuje epidural
Porodilište u Novom Sadu i dalje naplaćuje porodiljama epiduralnu anesteziju po ceni od 15.000 dinara. Uprava Betanije oglušila se na odluku Ministarstva zdravlja, po kojoj je od 2016. godine bezbolan porođaj u Srbiji za sve žene besplatan.
Porodilja Svetlana Mičić, kojoj je termin za porođaj krajem januara, neprijatno se iznenadila kada je saznala da će epidural ipak morati da plati.
- Praksa u Betaniji je da se bezbolan porođaj unapred mora platiti, a kada se stigne na porođaj, mora da se pokaže priznanica da je epidural plaćen. To je bezobrazluk, jer je rečeno da će u svim porodilištima biti besplatan. Ovako, Novi Sad ispada kao da je u zemlji trećeg sveta i da nam je epidural luksuz za razmažene mame - kaže ljutito Svetlana.
U Betaniji juče niko nije hteo ništa da komentariše zbog čega i dalje naplaćuju epiduralnu anesteziju.

Primena odluke
U Ministarstvu zdravlja oštro su reagovali i poručili svim zdravstvenim ustanovama da su imale dovoljno vremena da se organizuju i primene ovu odluku. - Epiduralna anestezija u 2016. godini ne sme da se naplaćuje ni u jednom državnom porodilištu - kažu u Ministarstvu.