Vesti
Politika
Dačić o izborima: Razumem Vučića, ali ne i opoziciju
14.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dačić o izborima: Razumem Vučića, ali ne i opoziciju
Imam veliko razumevanje za stavove premijera Aleksandar Vučića, imajući u vidu da je svaki dan izložen neopravdanim kritikama, koje čak idu dotle da udaraju i na njegovu porodicu - rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da razume potrebu da se održe izbori.
- Razumem potrebu da se održe izbori, ali ne razumem opozicione stranke i njihove lidere koji se zalažu za te izbore, a moli Boga da ih ne bude, jer znaju da će propasti na njima. Oni prave nestabilnu političku atmosferu - rekao je Dačić novinarima na novogodišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija.
Šef srpske diplomatije smatra da je za Srbiju važno da i na unutrašnjem planu bude predvidljiva zemlja kao što je na spoljnom planu ojačala svoju poziciju.
- Bilo izbora ili ne, naša politika će i dalje biti usmerena na evropski put, jačanje bilateralnih odnosa sa tradicionalno prijateljskim zemljama, stvaranje i resetovanje odnosa sa nekim velikim silama, regionalni mir i stabilnost - poručio je Dačić i poželeo da Srbija "velikim, a ne malim koracima" zakorači u budućnost.
On je rekao i da je ponosan postignuća Vlade Srbije.
- Srbija je svoje pozicije ojačala u 2015. godini, otvorena su prva poglavlja, i to je ogroman uspeh. Time je još jednom potvrđen cilj da postanemo članica EU i da je to u najboljem državnom interesu - rekao je Dačić.
On je podsetio da je Srbija predsedavala OEBS-om i da je za vreme Ministarskog saveta OEBS Srbija bila centar svetske diplomatije.
- Uspešno smo sprečili usvajanje rezolucije o Srebrenicu i ulazak Kosova u UNESCO. Radili smo na regionalnoj saradnju i politici pomirenja - poručio je ministar spoljnih poslova.
Kako je naveo, pokazatelj značajnog jačanja međunarodne pozicije Srbije je i činjenica da je tokom 2015. samo jedna država priznala nezavisnost Kosova.
Kako je naveo, Srbija se izborila i za predsedavanje Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice, koje će otpočeti u 2016. godini, a od 1. jula će preuzeti i šestomesečno predsedavanje Crnomorskoj ekonomskoj organizaciji što će iskoristiti da promoviše potencijale zemlje u oblasti infrastrukture, energetike...
Dačić je istakao da je Vlada Srbije tokom 2015. godine na reformskom putu, pre svega što se tiče finansijske konsolidacije, postigla veoma značajne uspehe, koji će u istorijskom smislu ostati upamćeni.
On ukazuje na to da je za nastavak reformi u Srbiji jedan od glavnih preduslova politička stabilnost i poručio da Srbija ne treba da bude "zemlja propuštenih prilika", a za to je, kako je naglasio, potrebna politička atomsfera koja će dovesti do političke stabilnosti.
- U ovoj godini nas čeka otvaranje novih poglavlja, što se može desiti već za vreme holandskog predsedavanja, kao i dalji rad na jačanju bilateralnih odnosa sa najvažnijim zemljama - rekao je Dačić, dodavši da Beograd veliku pažnju posvećuje i dijalogu sa Prištinom te da je važna i stabilnost u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.
Prioriteti, prema njegovim rečima, ostaju regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i politika pomirenja na regionalnim planu što će, kako kaže, značajno doprineti uspešnosti Srbije na putu ka EU.