Vesti
Politika
U Hagu se osniva sud za ZLOČINE NA KOSOVU
15.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
U Hagu se osniva sud za ZLOČINE NA KOSOVU
Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu biće uspostavljen u Hagu, saopštila je danas holandska vlada.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu vlade, sud bi trebalo da počne da radi tokom ove godine.
Biće smešten u zgradi gde je nekada bio Evropol. Odluka da sud bude u Hagu doneta je nakon kosultacija između EU, Kosova i holandskih vlasti. Sud će se finansirati iz sredstava EU.
Holandska vlada je istakla da bi se svedoci mogli osećati ugroženo ukoliko procesi ne bi bili održani u inostranstvu.
U saopštenju holandske vlade se navodi da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim protivnicicima 1999-2000. godine".
Navodi se da je holandska vlada ovim praktično dgovorila na zahtev EU da taj sud bude na teritoriji Holandije.
"Neki delovi kosovskog društva možda vide moguće osumnjičene kao borce za slobodu i postoji mogućnost da se svedoci osete ugroženima na Kosovu. Zbog toga je razmotrena mogućnost suđenja van Kosova", precizira se u saopštenju.
Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kunders je tim povodom naglasio da je "važno da pravda bude zadovoljena".
Kunders i ministar za bezbednost i pravdu Ard van der Stor su naveli da Holandija veruje da ima "posebnu odgovornost kao zemlja domaćin brojnih međunarodnih i drugih specijalnih krivičnih sudova i tribunala".
"Ovo je dobra prilika da obezbedimo konačno zadovoljenje pravde i ljude pozovemo na odgovornost za zlodela koja su počinili", poručio je Van der Stor.
Sud koji će činiti međunarodne sudije uspostavlja se u skladu sa kosovskim zakonom, napominje se u saopštenju i dodaje da to znači da to neće biti međunarodni tribunal, već kosovski nacionalni sud koji sprovodi pravdu van Kosova.
Ta pravosudna institucija će, napominje se, raditi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima proceduralnog prava, a osuđene osobe neće izdržavati kaznu u Holandiji.
Gradonačelnik Haga Jozias van Artsen pozdravio je uspostavljenje suda u, kako je naveo, gradu mira i pravde.
"Sve dok nema pravde, ne može biti ni istinski trajnog mira. Zato je od najveće važnosti da ovaj sud radi u našem gradu", poručio je on.
Inače, sud će biti smešten u zgradi gde je nekada bio Evropol čim bude izgrađen deo u kom će biti sudnica, a do tada sedište suda će biti na nekoj drugoj lokaciji u Hagu.
Odluka da sud bude u Hagu doneta je nakon konsultacija između EU, kosovskih i holandskih vlasti, a finansiraće se iz sredstava EU.
Početkom avgusta prošle godine kosovski parlament je većinom glasova podržao usvajanje izmena u lokalnom ustavu koje omogućavaju formiranje Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.