Vesti
Politika
Opozicija: Izbori šansa da narod pokaže šta misli o aktuelnoj vlasti
18.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Opozicija: Izbori šansa da narod pokaže šta misli o aktuelnoj vlasti
Stranke opozicije smatraju da su izbori dobra prilika da građani Srbije pokažu šta misle o aktuelnoj vlasti i odaberu drugačiju i bolju državnu politiku.
Portparol Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov rekla je novinarima u parlamentu da će demokrate na sutrašnji sastanak sa strankama opozicije doći "s punim srcem i s praznim papirom".
Ona je ukazala da predizborna koalicija nije jedina mogućnost saradnje.
Predsednik Nove stranke Zoran Živković najavio je da će ta stranka uskoro predložiti izmene zakona kojima će zatražiti zabranu komercijalnog reklamiranja političkih stranaka u kampanji.
Kako je naveo takve kampanje i reklame mnogo koštaju, a plaćaju ih građani Srbije
"Ova vlada je potpuno nesposobna i izbori koji će biti krajem aprila ili početkom maja su šansa za građane Srbije, koji iskreno žele da u Srbiji bude nešto dobro, glasaju protiv liste na kojoj je Aleksandar Vučić i njegovi sadašnji saveznici”, rekao je Živkovć.
On očekuje surovu kampanju, "kao u Miloševićevo vreme, sa svim vrstama represije".
Lider pokreta Levica Srbije Borislav Stefanović najavio je da će ta partija u osnivanju izaći na predstojeće izbore na svim nivoima.
"Mi lansiramo novu inicijativu, baziranu na programskoj platfromi, na vrednostima i ideologiji i u tom smislu će naša vrata biti otvorena za sve sindikate, pojedince, političke partije i pokrete", rekao je Stefanović.
Kako je rekao, Levica Srbije predstavlja novu snagu i alternativu Aleksandru Vučiću.
"Mi smo spremni da podržimo okupljanje sa svima koji dele s nama programske ideološke, vrednosne aspekte i koji su spremni da se dogovore sa nama da zajednički promenimo Srbiju nakon Vučića. Ni u kom slučaju ne vidimo sebe u koaliciji sa strankama desnice", kazao je Stefanović.
Prema njegovim rečima pokret "Levica Srbije" želi da razgovara sa stranakama, kao što je Pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića ili Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali bez garancije da to znači neku koaliciju.
"Ne mislite valjda da ću ja biti Čedomir Jovanović, da idem okolo i da čekam novu priliku s kim ću da se uvalim u vlast. To nas ne interesuje", kazao je Stefanović.
Poslanik Socijaldemokratske stranke Srbije Marko Đurišić ocenio je da su izbori dobra prilika da narod glasa za neku drugačiju politiku.
"To je prilika da narod da podršku nekom drugačijem vođenju države", poručio je Đurišić.
Prema njegovim rečima, SDS će sutra učestvovati na sastanku opozicije i nastupiti "otvorenog srca".
Poslanik "Pokreta za preokret" Janko Veselinović istakao je da je najvažnije obezbediti uslove za fer izbore, a izrazio je bojazan da vlast neće prezati od toga da, kako je naveo, "kupi, pokrade izbore ili premlati".