Vesti
Politika
Krivične prijave zbog incidenta u Beloj Crkvi
20.01.2016. 20:00
Izvor: b92
Krivične prijave zbog incidenta u Beloj Crkvi
Odbornici Skupštine opštine Bela Crkva, koji su štrajkovali glađu, podneli su krivične prijave protiv onih koje smatraju odgovornima za incidente.
Odbornici Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) su simbolično u pet do dvanaest ispred zgrade opštine održali konferenciju za novinare, a zatim su policiji podneli krivične prijave protiv predsednika Skupštine opštine i načelnika Opštinske uprave.
Krivične prijave podnete su i protiv firme za obezbeđenje Fokus protekt iz Vršca, čije su radnike optužili da su uz nasilje sprečili građane da prisustvuju skupštini, navodi se u saopštenju odbornika DS-a i LSV-a.
Odbornici su kazali da se prethodnih dana, kada su iz protesta spavali u sali Skupštine opštine i kada su 24 sata štrajkovali glađu, nisu borili za funkcije već za istinu i odgovornost.
Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su 15. januara na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.
Sednici su prethodili incidenti ispred zgrade opštine, a odbornici DS i LSV tvrdili su da su bili sprečeni da uđu na sednicu i da je na njih bačen suzavac ili biber sprej.
Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.