Vesti
Politika
Vučić u Davosu o investicijama, migrantskoj krizi
21.01.2016. 20:00
Izvor: Akter
Vučić u Davosu o investicijama, migrantskoj krizi
Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Davosu sa više evropskih i svetskih zvaničnika i predstavnika velikih kompanija o uslovima za investiranje u Srbiji
Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Davosu sa više evropskih i svetskih zvaničnika i predstavnika velikih kompanija o uslovima za investiranje u Srbiji, ali i o raspisivanju vanrednih izbora, kao potvrdi reformske politike vlade.
Vučić je drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa sagovornicima razgovarao i o migrantskoj krizi, kao i evropskom putu Srbije.
Glavne teme Vučićevog razgovora sa švedskim kolegom Stefanom Lovenom bile su investicije i ekonomski odnosi dve zemlje, a posle sastanka srpski premijer novinarima je rekao da bi kompanija Ikea trebalo da otvori svoje prve objekte u Beogradu do kraja godine, te da će u našu zemlju doneti 300 miliona evra.
"To je za našu zemlju od velikog značaja, jer skandinavske protestantske kompanije dolaze u zemlje gde je uređeno poslovanje i signal su svima drugima da dolaze", rekao je Vučić.
Premijer je rekao da očekuje da i druge kompanije iz te zemlje investiraju u Srbiju, ali i da švedski premijer poseti našu zemlju tokom godine.
Govoreći o investicijama, Vučić je rekao da je Srbija prošle godine imala 1,6 milijardi evra stranih investicija, a da je za bolji život građana potrebno da u kontinuitetu ima više od dve milijarde evra.
"Zato su nam važne zemlje koje se šire, koje imaju odlične ekonomije, kao Švedska, kao i kompanije koje mogu da nam pomognu u dobrom menadžmentu, stvaranju još boljeg imidža Srbije", rekao je Vučić.
Na pitanje novinara kako njegovi sagovornici u Davosu komentarišu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da im je preneo čvrsta uveravanja da će Srbija, bez obzira na raspisivanje izbora, ostati stabilna i na istom, reformskom putu.
"Svi sa kojima sam razgovarao rekli su samo jednu stvar - da im je važno da Srbija ostane stabilna. I oni su potpuno uvereni u to", rekao je Vučić.
Vučić se susreo i sa ministrima spoljnih poslova Austrije i Italije Sebastijanom Kurcom i Paolom Đentolinijem, sa kojima je razgovarao o izbegličkoj krizi i putu Srbije ka Evropskoj uniji.
Premijer bi u toku dana trebalo da se sastane i sa predstavnicima kompanija Mekinzi, Tarket i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.
Srpski premijer u toku popodneva prisustvuje i okupljanju lidera i diskusiji na temu "Kako odgovoriti na humanitarnu krizu".