Vesti
Društvo i ekonomija
Najbitniji predvidivost poslovanja i zakoni
21.01.2016. 20:00
Izvor: Akter
Najbitniji predvidivost poslovanja i zakoni
Predvidivost poslovanja, vladavina prava, dobar zakonodavni okvir i primena zakona, osnovni su preduslovi za podsticanje investicija i poslovanje u Srbiji
To su istakli danas na sastanku u Skupštini Srbije predstavnici Nordijske poslovne alijanse.
Ministar privrede Željko Sertić rekao je na skupu "Podsticanje investicija u Srbiji - preduslovi i zakonski okvir", koji je parlament organizovao sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, da je Srbija u prethodnih godinu ipo dana sprovela veoma značajne reforme i da su u to uloženi veliki napori.
On je važnim ocenio donošenje Zakona o ulaganjima, ističući da je bitno da se utiče na to da investitori, strani ili domaći, imaju jednaka prava i mogućnosti da proširuju svoje delatnosti i poslovanje.
Kako je kazao, u narednom periodu akcenat će biti na izvoznim aktivnostima, prevashodno finalnih proizvoda, a cilj je da se kompanije podstaknu u tome, naročito u zemljama sa kojima Srbijna ima carinske sporazume.
Podsetivši da je 2016. godina preduzetništva, Sertić je kazao da je cilj da Srbija bude pogodno mesto za investicije i da svakodnevni život građana bude sve bolji i bolji.
Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da očekuje da će Srbija, uz pravilno radno okruženje i dobru orjentaciju ekonomske politike, pokazati da može da privuče i pogoduje unapređenju investicija.
On je dodao da Srbija može da bude konkurentna u bazičnim industrijama, od kojih najviše u metalskom sektoru.
Ono što je dobro za investitore, biće dobro i za ekonomski razvoj Srbije, dodao je Vujović.
Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Jasmina Bignjević rekla je da je ta alijansa osnovana 2009. godine i da ima preko 30 članica.
Ona je kazala da je važno da u svakoj zemlji, pa tako i Srbiji, zakonodavni okvir prati evropske trendove i da je u Srbiji dosta toga urađeno u prethodnoj godini.
Kako je kazala, izazovi u narednom periodu trebalo bi da bude i dalje smanjenje parafiskalnih nameta, sektorski porezi i primena zakona.
Ona je navela podatak da je 2014. godine obim spoljno- trgovinske razmene Srbije sa nordijskim zemljama iznosio 700 miliona dolara, što je dva odsto ukupne spoljno- trgovinske razmene sa svetom.
Takođe, izvoz srpskih proizvoda ka tim zemljama bila je 152 miliona dolara.
"Želimo da se ove cifre povećaju u narednom periodu", rekla je novinarima u Skupštini Srbije Bignjević.
Potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković rekao je da će vlada i skupština veoma aktivno raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i stvaranju pogodnog tla i ambijenta za nove investicije.
Generalni direktor Telenor Grupe Sigve Breke ukazao je da su najvažniji faktori predvidivost poslovanja, vladavina prava i jednaka prava za sve, a ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad da se nada da će biti još novih investicija i da je Srbija zemlja koja sada ima mnogo više mogućnosti nego izazova.