Vesti
Politika
Vulin: Bez jednostranih poteza u rešavanju migrantske krize
25.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vulin: Bez jednostranih poteza u rešavanju migrantske krize
Predstavnici zemalja zapadnobalkanske rute obavezali su se danas na sastanku u Amsterdamu da će raditi zajedno na rešavanju migrantske krize i da će se uzdržavati od unilateralnih poteza, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
- Zaključak sastanka je ono što je Srbija suštinski sve ovo vreme predlagala i tražila, a to je da se svi moraju uzdržavati od unilateralnih mera i da sve što radimo moramo raditi zajedno - rekao je Vulin Tanjugu.
Vulin je naveo da su Evropska komisija i učesnici sastanka saglasni da je Srbija pokazala izuzetnu organizovanost i humanost i da je jedna od zemalja za primer kako treba rešavati probleme na migrantskim rutama.
On je dodao da problemi uzrokovani migrantskom krizom pogadjaju sve zemlje i da se ne mogu rešavati odlukom nijedne države pojedinačno.
Na sastanku u Amsterdamu, koji je održan na marignama neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU o migrantskoj krizi, učestvovali su predstavnici Srbije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke i Holandije, kao zemlje predsedavajuće EU.
Pored Vulina, koji je i šef radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji, sastanku je prisustvovala i direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.
Ministri unutrašnjih poslova EU počeli su danas u Amsterdamu neformalni sastanak na kojem razgovaraju o opcijama za produžavanje privremenih pograničnih kontrola u Šengen zoni kako bi se kontrolisao priliv migranata.