Vesti
Politika
Nova runda u Briselu na Savindan
26.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nova runda u Briselu na Savindan
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u sredu, 27. januara u Briselu sastankom na najvišem nivou, saopštio je spoljnopolitički servis EU.
Predviđeno je da dijalog vode premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.
U kabinetu premijera Srbije Tanjugu je potvrđeno da će Vučić učestovati u dijalogu 27. januara.
Premijer Vučić je početkom meseca procenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.
Kosovski premijer Mustafa, takođe je danas potvrdio učešće, iako je nedeljama pre toga nastojao da dolazak u Brisel uslovi nekim ustupcima.
Iz kancelarije Federike Mogerini najavljuju da će na sastanku dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da će glavna tema sledećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biti sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO).
Đurić je rekao da je za Beograd na predstojećim razgovorima u Briselu tema svih tema sprovođenje sporazuma o ZSO i da mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine.
On je kazao da će uz ZSO na dnevnom redu razgovora u Briselu nužno biti i vladavina prava - uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću za koje je ocenio da je izostalo u dosadašnjem procesu.