Vesti
Politika
Nova runda u Briselu - na redu srpska zajednica
27.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nova runda u Briselu - na redu srpska zajednica
U Briselu je danas popodne počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Susret otvoren sastankom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i premijera Kosova Ise Mustafe.
Potom se, oko 16:15, sa predstavnicom EU sastao i srpski premijer Aleksandar Vučić.
U razgovoru sa Mogerini učestvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Nakon ove druge bilaterale, počeće trojni sastanak Vučića, kosovskog premijera Ise Mustafe i Mogerinijeve, a glavna tema bi trebalo da bude primena sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).
Kako je najavljeno iz EU, na sastanku će predstavnici Beograda i Prištine razgovarati o sprovođenju postojećih sporazuma i razmatrati dalje korake u okviru dijaloga.
Kako je izjavila portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, na dnevnom redu će se naći otvorena pitanja i srpske, ali i kosovske strane.
Kocijančić je u izjavi novinarima istakla da je nastavak dijaloga važan za obe strane i da je važno da dođe do napretka u implementaciji postignutih sporazuma.
"Razgovaraće se o implementaciji onoga što je već dogovoreno u dijalogu i kako nastaviti dijalog. Očekujemo dolazak oba premijera i njihovih delegacija, kao i razgovor o svim otvorenim pitanjima" , rekla je Kocijančić.
Prema njenim rečima, u prostorijama Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini prvo će se sastati sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, a zatim sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, posle čega će uslediti zajednički sastanak.
Premijer Vučić rekao je danas da će tema razgovora u Briselu biti primena onoga što je dogovoreno 25. avgusta prošle godine, ali nije želeo da unapred procenjuje ishod sutrašnje, nove runde dijaloga Beograda i Prištine.
"Mi se ne igramo. . . a uvek smo spremni da razgovaramo, jer i najteže situacije moramo da rešavamo dijalogom", rekao je on i dodao da ne može da prognozira ishod.
On je ranije ocenio da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, ali da problemi moraju da se rešavaju jer je to i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji, ali i Albanaca.
Za Beograd je najvažnija tema sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština a Priština još nije donela izvršnu uredbu o osnivanju te zajednice iako je to dogovoreno 25. avgusta prošle godine.
Kosovski premijer Ista Mustafa je uoči današnjeg nastavka dijaloga izjavio da će Briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština biti primenjen, ali i da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.
Mustafa je za RTV rekao da se loše oseća kad, kako kaže, ide u Brisel da bi učestvovao u dijalogu, dok je njegovim sugrađanima ograničeno kretanje.
Ali trudićemo se i nadam se da će Evropska unija pozitivno oceniti ispunjenje kriterijuma u određivanju datuma liberalizacije viza", izjavio je Mustafa.
Mustava podseća da je kosovski Ustavni sud odlučio da Zajedica srpskih opština bude formirana, ali i poručuje da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.
"Dok traje dijalog u Briselu, srpska vlada nominuje ili određuje paralelne organe u školstvu i zdravstvu u kosovskim opštinama", rekao je uz ocenu da je to neprihvatljivo i da će se dalji dijalog ticati procesa ukidanja paralelnih srpskih struktura.
"Sve dok Srbija ne ukine ove institucije, činiće se da nije voljna da učestvuje u adekvatnoj normalizaciji", kazao je.
O odnosu sa srpskim premijerom, Mustafa kaže da se povremeno čuje sa Vučićem, te da je to poslednji put bilo zbog poplava na Kosovu.
"Nemamo problem u komunikaciji. Pozvao me je da iskaže spremnost Srbije da pomogne prilikom saniranja posledica poplava koje smo imali", rekao je.
Inače, kako je najavljeno, jedna od tema prvog ovogodišnjeg susreta srpskog premijera Aleksandra Vučića i Mustafe biće avio saobraćaj.
Ići će se ka tome da se postigne sporazum o železničkom i vazdušnom saobraćaju između Beograda i Prištine, ali i Makedonije.
To će, kako kaže, omogućiti da se vreme leta skrati, te smanje troškovi, posebno transporta robe u železničkom saobraćaju.
Prema najavama zvaničnika, očekuje se da će jedna od tema biti i vladavina prava, uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću, koji je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora zbor navodnih ratnih zločina.