Vesti
Politika
Šešelj za koaliciju sa SNS (a može i sa DS) posle izbora, ali ima JEDAN USLOV
28.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Šešelj za koaliciju sa SNS (a može i sa DS) posle izbora, ali ima JEDAN USLOV
Predsednik SRS Vojislav Šešelj izavio je danas da bi ta stranka, nakon izbora, mogla u koaliciju i sa SNS, ukoliko se ona odrekne ulaska Srbije u EU i orijentiše ka integraciji sa Rusijom.
- Možemo i sa demokratama ako bi to isto uradili, što je mnogo manje verovatno nego u slučaju neprednjaka. Bar je tako mislim - rekao je Šešelj na konferenciji SRS u prostorijama te stranke.
Navodeći da je slogan SRS za predstojeće izbore "Srbiju u sigurne ruke", on je rekao da ta stranka "muku muči" kada je reč o finanasiranju predizborne kampanje.
- Računamo na određen broj sponzora, a ti naši potencijalni sponzori uglavnom nisu bogati ljudi, nego ljudi koji inače s mukom sastavljaju kraj sa krajem. Mi imamo dve nekretnine, dve zgrade u vlasništvu stranke i pokušaćemo da dobijemo bankovni kredit dajući hipoteku na te nekretnine - rekao je Šešelj.
Kako je istakao, SRS ni pema jednoj banci nema nikakav dug, za razliku od drugih stranaka.
Ponovio je da bi, povodom predstojećih izbora, trebalo da se donese odluka da državna televizija svakoj stranci obezbedi određenu minutažu besplatnih televizijskih spotova.
- Smatramo da bi to trebalo da urade i sve druge televizije sa nacionalnom frekvencijom - rekao je Šešelj.
On kaže da bi bilo dobro da se na RTS-u održi okrugli sto relevantnih političkih stranaka, na kojem bi se "pretresla sva pitanja izvođenja predizborne kampanje".
Šešelj je dodao da pod relevantnim političkim strankama misli na vladajuću SNS, na SRS kao najjaču opozicionu stranku, socijalističku, demokratsku i "eventualno" dve manjinske stranke.
Pregovore u Briselu Šešelj smatra da je besmisleno nestavljati, bar dok se, kako kaže, ne ispune određeni uslovi.
- Prvi je da srpska delegacija ne sme ni po koju cenu da popušta po pitanju Zajednice srpskih opština i dok se to ne reši ne sme biti razgovora o drugim pitanjima - rekao je Šešelj.
Dodao je da SRS ne priznaje nijedan od do sada sklopljenih sporazuma jer, tvrdi, nisu u saglasnosti sa Ustavom Srbije.
- Mi osuđujemo Ustavni sud što nije smogao snage da se upusti u taj problem nego je rekao da su ti sporazumi političke prirode, a ne pravne, pa to nije njegova nadležnost - rekao je Šešelj i upitao kako sporazumi mogu biti političke prirode, a proizvode pravne posledice.
Zato, dodao je, smatra da Srbija preko Vlade i premijera Aleksandra Vučića treba neprekidno da insistira na sprovođenju Rezolucije 1244.
- Od petog oktobra na ovamo nijedna vlast to nije tražila. Niko se od predstavnika vladajućih partija nije usudio nigde javno da to pomene - rekao je on i zaključio da je na tome neprekidno insistirala samo SRS.