Vesti
Društvo i ekonomija
"Nemačka sve bliže prvom partneru Srbije"
03.02.2016. 20:00
Izvor: b92
"Nemačka sve bliže prvom partneru Srbije"
Beograd -- Trgovinska razmena sa Nemačkom prethodne godine iznosila je 3,5 milijardi evra, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri.
Vučić je istakao da Nemačke investicije u Srbiju iznose 1,7 milijardi evra, a donacije gotovo isto toliko, 1,6 milijardi, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.
U tom smislu on je istakao da su nemačke firme dobrodošle u Srbiju, a dobrodošle su ne samo da pomognu, nego i one da zarade.
Govoreći o srpskoj privredi, Vučić je naveo da je MMF za ovu godinu prognozirao Srbiji rast od 1,75 odsto, dok vlada ocenjuje da će preći dva odsto.
U 2017, navodi premijer, MMF prognozira rast veći od dva odsto, a vlada veći od 2,5 odsto.
"Ulazimo u godine dinamičnog rasta", poručio je on.
Govoreći o javnim finansijama, premijer je rekao da će one sasvim sigurno biti u boljem stanju nego ranije. "To je potrebno da bismo zemlju izveli na pravi put", poručio je Vučić.