Vesti
Politika
Upoznajte novog ambasadora SAD Kajla Skota: Poliglota i stručnjak za istok
05.02.2016. 20:00
Izvor: blic.rs
Upoznajte novog ambasadora SAD Kajla Skota: Poliglota i stručnjak za istok
Novi američki ambasador u Srbiji Kajl Skot predstavio se na tečnom srpskom jeziku u kratkom video snimku koji je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici ambasade SAD.
"Dobar dan, zovem se Kajl Skot i čast mi je da budem novi američki ambasador u Srbiji. Pre 30 godina, započeo sam diplomatsku karijeru u vašem regionu. Kroz 16 selidbi i 8 država u inostranstvu, supruga i ja smo podigli dva sina, Marka i Kristijana. Momci su sad već odrasli, i ovo je prvi put da idemo u inostranstvo bez njih. Ali oni se mnogo raduju posetama Srbiji. kao ambasador, želeo bih da podržim napore Srbije u napredovanju ka članstvu u Evropskoj uniji, poboljšanju regionalnih odnosa i razvijanju pomirenja i integracije. Mi zajedno možemo da unapredimo američko-srpske ekonomske odnose kako bismo stvorili radna mesta i dali prilike mladim ljudima u Srbiji i Americi. U slobodno vreme volim da budem u prirodi, da vozim bicikl i da upoznajem nove kulture. Baš kao i Arizona, država u kojoj sam odrastao, i Srbija je poznata po svojoj izuzetnoj prirodi i lepoti, kao i geografskoj raznovrsnosti. Ja jedva čekam da upoznam vašu lepu zemlju i velikodušno gostoprimstvo koje je poznato širom sveta. Kada se budemo videli, pitajte me šta povezuje moju porodicu sa ovim somenikom iza mene. Hvala i vidimo se!", poručio je ambasador Skot.
Skot je diplomac Univerziteta Arizona stejt, gde je završio nemački jezik i knjiženost, a na poziciji ambasadora zamenio je Majkla Kirbija, kome je istekao mandat. Za vreme akademskih studija učio je i ruski jezik, da bi se potom usavršavao na studijama međunarodnog biznisa i finansija.
U Stejt departmentu je najpre bio zadužen za pitanja Hrvatske, Izraela i Švajcarske, a 1994. godine je na kratko napustio diplomatiju i bavio se nacionalnom bezbednošću na Huverovom institutu Univerziteta Stenford.
U diplomatsku službu se vratio posle dve godine i postavljen je za političkog savetnika u Ambasadi SAD u Moskvi, da bi 1999. godine isti posao obavljao u Budimpešti.
Potom se preselio u Brisel, od 2003. godine je bio zaposlen na mestu političkog predstavnika misije SAD pri Evropskoj uniji, a 2005. godine je postao zamenik šefa američkog predstavništva pri OEBS u Beču.
Usledio je povratak u Vašington, 2009. je postavljen na funkciju direktora Kancelarije za odnose sa Rusijom, u kojoj su SAD i Rusija pregovarale o problemima Irana, da bi od 2011. bio generalni konzul Ambasade SAD u Milanu.
Tri godine kasnije je imenovan za višeg saradnika u nemačkom Maršalovom fondu, a u njegovoj biografiji se ističe da govori ruski, nemački, italijanski, hrvatski, mađarski i francuski jezik.