Vesti
Politika
Sednica počela poslaničkim pitanjima
11.02.2016. 20:00
Izvor: beta.rs
Sednica počela poslaničkim pitanjima
Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem pitanja, a poslanike je najviše zanimalo da li će biti pokrenuta odgovornost za, kako je rečeno, "kriminalnu privatizaciju" Televizije u Novom Pazaru i po kom osnovu je bivši ministar Oliver Dulić zaposlen na Klinici za ortopediju u KC Vojvodina.
Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov uputila je predlog predsedavajućem i poslanicima da se smeni predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski zbog intervjua koji je ranije dao kao član Dveri i u kome je izneo "problematične stavove" u vezi sa obrazovanjem.
On je, kako je rekla, ranije izjavio da ima elitistički stav prema obrazovanju.
"Imamo predsednika saveta koji smatra da obrazovanje ne treba da bude dostupno svima, nego da bude privilegija", kazala je Aleksandra Jerkov, podsetivši da je Lipkovski izabran pre nepuna dva meseca za predsednika NPS, a da je iz ranijeg sastava tog saveta izbačen kao nedostajan član, jer je obavljao više funkcija.
Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je o "kriminalnoj privatizaciji Televizije Novi Pazar" i zatražio da se o tome izjasne premijer i ministar policije.
On je naveo da je ministar trgovine Rasim Ljajić umešan u tu privatizaciju, kao i zamenik gradonačelnika i direktor Televizije.
Prema njegovim rečima, svi oni su članovi nekog "fantomskog konzorcijuma" koji je kupio tu regionalnu televiziju.
Imamović je rekao da je televizija prodata po pet puta manjoj ceni od procenjene i da se svakog meseca iz gradskog budžeta toj televiziji isplaćuje 37.000 evra.
Imamović je rekao da je koalicija u Novom Pazaru na, kako se izrazio, nameštenom konkursu dodelila 36.200 evra anonimnoj Kulturnoj zajednici Novog Pazara za projekte iz oblasti sporta.
"Tražim od Minstarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se sprovede upravni nadzor nad odlukama Gradske uprave u Novom Pazaru", kazao je on.
Poslanik SPO Aleksandar Čotrić pitao je danas Ministarstvo rada i Vladu Srbije da li planiraju izgradnju Memorijalnog centra posvećenog žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu.
On je kazao da je potrebno da se u Beogradu kao glavnom gradu podigne Memorijalni centar po uzoru na Jad Vašem u Izraelu.
Poslanik SNS Milan Novaković pitao je po kom osnovu je bivši ministar Oliver Dulić zaposlen na klinici za ortopediju na KC "Vojvodina" u Novom Sadu gde je Vesna Pajtić direktorka Urgentnog centra.
On je, izmedju ostalog, pitao da li je Dulić zaposlen po osnovu konkursu, da li je poštovana odredba o zabrani zapošljavanja, kao i da li je Dulić pribavio potvrde da se protiv njega ne vodi postupak.
Poslanik Socijaldemokratske stranke Blagoje Bradić pitao je premijera Aleksandra Vučića dokle se stiglo sa rešavanjem neizmirenih a dospelih obaveza preduzeća za potraživanja iz radnih odnosa.
Poslanici Skupštine Srbije nakon postavljanja pitanja, nastavili su raspravu o amandmanima na dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom. Na taj zakon podneto je šest amandmana.