Vesti
Društvo i ekonomija
Hrvati nam vratili migrante, mi ih šaljemo dalje
17.02.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Hrvati nam vratili migrante, mi ih šaljemo dalje
Hrvatska je u Srbiju vratila 217 ekonomskih migranata i oni će, po svim sporazumima i procedurama, biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli, izjavila je danas šefica Biroa za saradnju sa medijima MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković.
"Reč je o ekonomskim migrantima koji su vraćeni u Srbiju, a prema svim sporazumima i procedurama naše zemelje sa zemljama regiona, mi ih dalje vraćamo u zemlje odakle su došli, jer se ne radi o izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja", rekla je Popović Ivković Tanugu.
Ona je istakla da do sad nijedan ekonomski migrant nije ostao u Srbiji i da oni, po pravilu, ne traže azil u našoj zemlji.
"Koliko ih uđe u Srbiju, po pravilu ih toliko i izađe iz naše zemlje", rekla je Popović Ivković.
Hrvatska je u Srbiju noćas vozom vratila 217 migranta koji se trenutno nalaze u Prihvatnom centru u Šidu, rekla je ranije danas Tanjugu Mirjana Milenkovski iz kancelarije UNHCR.
Milenkovski je rekla da su među njima uglavnom Avganistanci, Iračani i mali broj Sirijaca.
Reč je o ljudima koje je tokom vikenda Slovenija vratila u Hrvatsku.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin poručio je da neće biti omogućena eventualna nova vraćanja migranata iz Hrvatske, jer je ta zemlja prihvatila odgovornost za svakog ko je ušao na njenu teritoriju.
"Migranti, koji su noćas vraćeni iz Hrvatske, mogu u Srbiji da zatraže azil, ili da budu vraćeni u zemlju iz koje su ušli na našu teritoriju, a ukoliko ni to ne prihvate, biće tretirani kao ilegalni migranti", rekao je Vulin novinarima u Banji Koviljači, gde je posetio Dom za decu i omladinu "Vera Blagojević".
On je najavio da će već sutra biti održan sastanak na nivou direktora policija celog regiona, gde će se razgovarati o novim merama i kako bolje zajedno da funkcionišu.
Vulin je rekao da eventualni dalji povratak iz Hrvatske neće biti omogućen, jer Hrvatska već kontroliše sve migrante na ulazu u svoju teritoriju, pa ako ih slovenačka ili bilo koja druga granica ne propuštaju, to je nešto sa čime Hrvati moraju da se nose.
"Srbija još jednom poziva sve zemlje na ruti da ne donose jednostrane mere, jer takve mere donose samo probleme, a ne rešenja", rekao je Vulin.
On je istakao da je Srbija spremna, organizovana i štitiće svoju teritoriju i svoje stanovništvo i dodao da je doneta odluka da se kontrole na makedonsko-srpskoj granici znatno pojačaju i pooštre.
Vulin je naglasio da Srbija jednostavno neće dozvoliti da na njenu teritoriju ulaze ljudi koji neće moći da nastave kretanje.