Vesti
Politika
Ministarka o novim zakonima: Činimo značajan korak za zaštitu životne sredine
17.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
Ministarka o novim zakonima: Činimo značajan korak za zaštitu životne sredine
Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu o šest zakona iz oblasti zaštite životne sredine i poljoprivrede.
Obrazlažući zakone u Skupštini Srbije, ministarka poljoprivrede i zašite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da će usvajanjem predloženih zakona Srbija načiniti značajan iskorak u pogledu zaštite životne sredine i prirodnih vrednosti, unaprediti međunarodnu saradnju i proširiti mogućnosti za razvoj poljoprivrede i privrede.

Usklađenost sa propisima EU
O izmenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine, ona je kazala da je cilj tih izmena da "doprinesu uspostavljanju predvidivosti i kontinuiteta u sistemu finansiranja zaštite životne sredine" i većem stepenu usklađenosti propisa Srbije sa propisima Evropske unije (EU).

Ministarka je najavila i osnivanje Zelenog fonda Srbije kao budžetskog fonda.
- Opravdanost uvođenja Zelenog fonda kao budžetskog fonda ogleda se u tome što nam je cilj unapređenje zaštite životne sredine. Dostizanje ovog cilja zahteva u narednim godinama i značajne infrastrukturne investicije - rekla je Bogosavljević Boškovićeva.
Kako je navela, ukupni troškovi aproksimacije Srbije, u oblasti zaštite životne sredine, procenjeni su na oko 11,5 milijardi evra u periodu do 2030. godine.

Osnivanje Zelenog fonda
- Osnivanje Zelenog fonda kao budžetskog fonda posebno je u funkciji ulaganja u unapređenje kvaliteta životne sredine. To između ostalog znači: smanjenje negativnih uticaja na zdravlje stanovništva, sanaciju zagađenih lokacija, uklanjanje istorijskog otpada iz preduzeća u restrukturiranju i stečaju, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, razvoj reciklažne industrije, uspostavljanje zelene ekonomije i podršku razvoju zelenog poslovanja, a posebno podršku u kreiranju uslova za otvaranje novih radnih mesta – tzv. zelenog zapošljavanja - navela je Bogosavljević Bošković.
Prema njenim rečima, izmene se odnose i na uvođenje Nacionalne elektronske baze podataka, sa ciljem da se unapredi opšta dostupnost informacija iz ove oblasti.
O izmenama i dopunama zakona o upravljanju otpadom, ministarka je rekla da je njihov cilj unapređenje razvoja privrede.
- U situaciji kada privreda snosi veliki deo posledica ekonomske krize, ali i opredeljenja Srbije da podrži privredne inicijative, ovim se zakonom omogućava pojava novih privrednih subjekata na tržištu i jačanje tržišne konkurencije - dodala je ministarka.
Onaje rekla i da se trgovina i promet otpadom i otpadnim materijalom ovim zakonom uvodi u legalne tokove, čime se eliminiše korupcija, nelegalno tržište otpada i nelojalna konkurencija i omogućava se povećanje budžetskih prihoda po osnovu povećane naplate PDV-a i pripadajućih poreskih obaveza.
Nova radna mesta za sakpljanje otpada
- Pored toga, procenjuje se da bi do 2019. godine samo u tri posebna toka sakupljanja otpada - plastike, jestivog ulja i elektronskog otpada, posao moglo da nadje oko 8.000 radnika - navela je ona.
Govoreći o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode, ministarka je rekla da je cilj očuvanje prirodnih vrednosti koje već postoje na tim područjima.
Izmenama tog zakona čuvar zaštićenog područja dobija status službenog lica. O izmenama zakona o stočarstvu, ona je rekla da je jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona upravo potreba zaustavljanja daljeg pada stočarske proizvodnje, naročito kada se ima u vidu činjenica da današnje stanje stočarstva u Srbiji nije u skladu sa našim potencijalima u ovoj grani poljoprivrede.
Predloženim izmenama preciznije se definišu nadležnosti subjekata u stočarstvu i uslovi koje odgajivački programi trebaju da ispune.
- Važan element ovog zakona je i uvođenje granične veterinarske inspekcije u kontrole koje će omogućiti sprovođenje zahteva koji se odnose na kontrolu proizvoda ribarstva i sprečavanje nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova - rekla je resorna ministarka.
Bogosavljević Boškovićeva izrazila je uverenje da će poslanici u danu za glasanje većinom podržati sve predloge zakona.
Na dnevnom redu nove, 5. vanredne sednice u ovoj godini, jesu izmene zakona o zaštiti životne sredine, o zaštiti prirode, o upravljanju otpadom i o stočarstvu.
Poslanici će na novoj sednici razmatrati i potvrđivanje amandmana na Konvenciju o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu i izmena i dopuna Konvencije o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala.