Vesti
Društvo i ekonomija
Za istočni krak Koridora 10 sedam ponuda
23.02.2016. 20:00
Izvor: Akter
Za istočni krak Koridora 10 sedam ponuda
Na tenderu za nastavak gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10 stiglo je sedam ponuda
Ponude su stigle od konzorcijuma i kompanija iz Bugarske, Španije, BiH, Grčke, Austrije i Srbije.
Reč je o deonici na kojoj je bila angažovana bugarska Trejs grupa sa kojom je u oktobru 2015. raskinut ugovor zbog sporog izvođenja radova.
Posao obuhvata završetak gradnje trase autoputa i mostova, a ponude su dostavili: Hidrostroy JSC (Bugarska), JV: Euro - Asfalt doo Sarajevo i Ingrap Omni doo Beograd, Constručiones Rubau S.A. (Španija), Terna SA (Grčka), Aktor SA (Grčka), Integral Inženjering AD (BiH) i JV: Strabag AG (Austrija) i Vojvodinaput AD Pančevo, konstatovano je na otvaranju tendera 17. februara.
Na obilaznici oko Dimitrovgrada je ostalo da se izgradi još 5,8 km autoputa u punom profilu, kao i da se završi gradnja sedam mostova dužine od 20 do 500 metara, a čiji je raspona između 30 i 35 metara.
Ugovor će biti potpisan sa najboljim ponuđačem nakon postupka evaluacije, koji podrazumeva proveru tehničkih kvaliteta i računsku proveru svih ponuda.
Radovi na toj deonici prekinuti su u oktobru prošle godine zbog raskida ugovora sa bugarskom kompanijom "Trace Group Hold".
Za završetak autoputa i mostova predviđen je rok od 300 dana.
Ponuđač je obavezan da dostavi garanciju od 400.000 evra, a radovi se finansiraju sredstvima kredita Svetske banke od ukupno 275,2 miliona evra za gradnju Koridora 10.
Direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović je ranije izjavio da je Trejs grupa obavila svega 13 odsto posla.
Bugarska "Trace Group Hold plc" je krajem juna 2014. dobila posao gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 i tako zamenila na toj deonici austrijsku Alpinu koja je bankrotirala 2013. godine.
Trejs je dobio rok za gradnju od 450 dana, a vrednost ugovorenih radova je iznosila 2,26 milijardi dinara.