Vesti
Politika
Zoran Đorđević novi ministar odbrane
02.03.2016. 20:00
Izvor: Akter
Zoran Đorđević novi ministar odbrane
Dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević izabran je danas u Skupštini Srbije za novog ministra odbrane
Đorđevića je podržalo 165 poslanika, dok je osam bilo protiv, a glasalo se prozivkom. Đorđević je nakon glasanja položio zakletvu pred parlamentom.
On je na to mesto izabran na predlog premijera Aleksandra Vučića umesto Bratislava Gašića, koga je parlament zbog seksističkog komentara na račun jedne novinarke razrešio funkcije 5. februara, takođe na predlog premijera.
Tokom sedmočasovne skupštinske rasprave podršku izboru Đorđevića za novog ministra odbrane najavile su SNS, SPS, SVM, NS, JS, PUPS, SPO-DHS S, SDA Sandžaka, dok su njegov izbor kritikovale SDS i DS.
Obrazlažući svoj predlog u Skupštini premijer Vučicć rekao je da se takvim predlogom garantuje stabilnost sistema odbrane, budući da je Srbija u "ne jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize".
Zoran Đorđević je, rekao je Vučić, dobar izbor, jer je reč o marljivom, posvećenom radniku i timskom čoveku, masteru ekonomskih nauka, članu MENSE, koji govori engleski i ruski i koji je završio školu nacionalne odbrane.
Vučić je rekao da je, bez obzira što će ubrzo biti raspisani izbori, vladi važno kako će sistem vojske funkcionisati do maja, kad će nova vlada izabrati svoje ministre, budući da je Srbija u "ne jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize", kao i zbog toga što ministar odbrane ima specifičan položaj.
Istakao je da ministar odbrane ima specifičan položaj u odnosu na sve druge ministre, jer se pored svog ministarstva, stara i o vojsci, a odgovara skupštini i vladi, ali i predsedniku Republike.
Premijer je rekao da je Đorđević predlog vlade, jer je reč o vrednom, školovanom, marljivom, posvećenom čoveku, koji je dobro i timski obavljao svoj posao u sistemu Ministarstva odbrane.