Vesti
Politika
IZBORI 24. APRILA
04.03.2016. 20:00
Izvor: akter.co.rs
IZBORI 24. APRILA
Predsednik srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao izbore za 24. april
Nikolić je rekao da je došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne - da li podržavju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana, rekao je Nikolić.
Nakon što je potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Nikolić je pozvao građane i učesnike izbora, ali i medije na fer i demokratsku utakmicu izrazišsi uverenje da će Srbija nakon izbora nastaviti s reformama i da neće odustati od puta kojim sada ide.
Nikolić je, odgovarajuići na pitanja novinara, rekao da bi želeo da pobedi SNS, ali da će isto tako moći da sarađuje sa svakom vladom.
"Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi", rekao je i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju.
Nikolić je ocenio i da je vlada u prethodnom periuodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.
"Očekujem fer i demokratske izbore", rekao je Nikolić i istakao da ne sumnja u regularnost izbora.
Podsetivši da je Srbija sve svoje političke probleme rešavala vanrednim izborima i da su građani uvek bili u pravu kad izaberu, predsednik je istakao da će sve institucije države funkcionisati, iako će izbori biti održani na nekoliko nivoa.
Na pitanje hoće li se na neki način angažovati u izbornoj kampanji, predsednik je poručio:
"Neće me biti sramota ako neko iz SNS zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim".
Istakavši da se nada da će država nastaviti sa reformama i da neće odustati od tog puta, Nikolić je poručio da će opozicija na izborima imati priliku da proveri koliko je traga ostavila među građanima svojim delovanjem.
Predsednik je rekao da nema medija koji nije o njemu loše pisao, ali da on nikada ne govori i ne piše protiv njih, što kako se, kako je primetio, smatra njegovom slabošću, pa onda "takvi mogu ponovo da me okrpe".
"Što se pisanja medija tiče samo mene ne pitajte kako se mediji u Srbiji ponašaju prema ljudima. Ne znam da li ovde ima predstavnika redakcije koja se nije ogrešila o mene, pa vas uvek lepo dočekam i ispratim i nikada ne govorim i ne pišem protiv vas. Onda vi misilte da je to moja slabost i da možete ponovo da me okrpite", kazao je Nikolić.
Istakao je i da bi voleo da su mu bar našli neku grešku tokom mandata, nešto što na primer nije dobro uradio za Srbiju, za šta bi im, kaže, bio zahvalan.
"Ali naslovne stranice posvećene meni mogle bi u tekstu da imaju jednu rečenicu. Teksta o meni nema i zato se prave naslovne fotografije preko celih naslovnih stranica i nikad neću da se žalim. I ako se budem kandidaovao neću ni reč reći, iako bih mogao da vam navedem medije koji će celu kampanju u da posvete pokušaju da ne budem ponovo izabran", poručio je Nikolić.
Zato, kako je rekao, smatra i da današnji predstavnici opozicije imaju mnogo manje razloga da se žali na pisanje medija, nego predsednik republike, koji se, dodao je "ne bavi politikom u kampanji".
Istakao je i da očekuje da mediji u kampanji budu fer i korektni, poručivši da ovo nije vreme "za ljubimce i simpatizere", nego vreme izbora kada i od medija zavisi kako će građani odlučivati.
Ranije danas u Novom Sadu, na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor je rekao da će 22. marta raspisati pokrajinske izbore.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković će početkom naredne nedelje raspisati lokalne izbore.
Svi izbori biće održani istog dana, 24. aprila.