Vesti
Politika
Sedam miliona građana Srbije ima pravo glasa
07.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Sedam miliona građana Srbije ima pravo glasa
U Jedinstveni birački spisak (JBS) trenutno je upisano 7.000.095 birača, saopštilo je danas Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Vanredni parlamentarni izbori biće održani 24. aprila, kada i lokalni i pokrajinski.
Ministarstvo je navelo da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da se u upišu u birački spisak prvo na ćiriličnom pismu, a zatim na pismu svoje nacionalne manjine, pa sada u biračkom spisku ima 206.820 birača kojima je dvojako upisan podatak o imenu i prezimenu.
Građani Srbije, koji imaju pravo glasa, mogu na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da provere da li su upisani u birački spisak klikom na baner "provera upisa u jedinstveni birački spisak". Potrebno je da unesu jedinstveni matični broj i ponove sigurnosni tekst sa slike.
Ukoliko građanin nije upisan u birački spisak, a stekao je punoletstvo posle zaključenja biračkog spiska, odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora, opštinske i gradske uprave su u obavezi da od trenutka kada se izbori raspišu sva lica koja pune 18 godina sa danom održavanja izbora, upišu u birački spisak.
Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu najkasnije do 2. april da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije podnesu zahtev da se upišu na spisak da će na izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu, piše u saopštenju.