Vesti
Društvo i ekonomija
Inflacija u Srbiji i dalje će biti niska
08.03.2016. 20:00
Izvor: beta
Inflacija u Srbiji i dalje će biti niska
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija u Srbiji i nadalje ostati niska i stabilna, što će biti rezultat dobro odmerenih mera monetarne politike koja je uskladjena s fiskalnom politikom.
Tabakovićeva je na Kopaonik Biznis forumu kazala da je inflacija oktobra 2012. godine iznosila 12, 9 odsto, a sada je stabilizovana na oko dva odsto.
Ona je rekla da očekuje da ostane niska i u 2016. godini.
"Niska i stabilna inflacija uslov je očuvanja realne vrednosti zarada i penzija i stvaranje predvidivih uslova poslovanja", istakla je guvernerka.
Prema njenim rečima, NBS je stvorila uslove za dalji pad kamatnih stopa pogotovo na dinarske kredite.
Kako je navela, dinarski krediti privredi su 2015. godine pojeftinili u proseku za 4,7 procentnih poena, a stanivništvu za 4,8 procentnih poena, što je omogućilo velike uštede za privredu i stanovništvo.
"Strane direktne investicije u 2015 su iznosile 1,8 milijardi evra što je rast od 45,6 odsto u odnosu na 2014. godinu i najveće su u poslednje tri godine", kazala je Tabakovićeva i istakla da je taj iznos direktnih stranih investicija obezbedio finansiranje deficita tekućeg platnog bilansa koji je prošle godine iznosio 1,6 milijardi evra.