Vesti
Politika
Šešelj iz protesta zapalio zastave EU i NATO
10.03.2016. 20:00
Izvor: B92
Šešelj iz protesta zapalio zastave EU i NATO
Lider SRS Vojislav Šešelj došao je ispred zgrade Specijalnog suda iako je njegovo saslušanje odloženo i u prisustvu pristalica zapalio zastave EU i NATO.
Šešelj je danas trebalo da bude saslušan povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da mu bude izrečena prvostepena presuda po optužbama Haškog tužioca, ali je Viši sud saopštio da se saslušanje otkazuje iz procesnih razloga.
Šešelj je pre toga novinarima rekao da je saslušanje otkazano, kako je obavešten, jer pretresno veće Međunarodnog tribunala nije dostavilo odgovor na zahtev Srbije povodom određenih procesnih pitanja.
Lider radikala je napomenuo da jedva čeka da se saslušanje ponovo zakaže "da im objasnim iz kojih pravnih razloga ne može da bude izručen Haškom tribunalu".
On smatra da Srbija, kako je rekao, više nije nezavisna posle potpisivanja sporazuma sa NATO, i da je zato u znak protesta zapalio zastave EU i NATO.
Primetno je i pojačano prisustvo policije ispred zgrade suda.
Viši sud u Beogradu sinoć je saopštio da je saslušanje Šešelja otkazano iz procesnih razloga i da je on o tome obavešten u popodnevnim časovima.

"Ročište odloženo jer vlast nije uspela da drži postupak u tajnosti"
Šešelj je ocenio da je glavni razlog za odlaganje ročišta pred Višim sudom u Beogradu to što vlasti nisu uspele da drže postupak u tajnosti.
Šešelj je na konferenciji za novinare u sedištu stranke kazao da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi postupak u vezi njegovog izručenja Haškom tribunalu imao karakter tajnog.
"Čuli smo da je prepiska Vlade i (Haškog) tribunala data na uvid javnosti, ali to još nismo našli na internetu. U ponedeljak je Zoran Krasić predao zahtev sa mojim potpisom da postupak bude javan i da se snima kamerom ali odgovor nisam dobio", kazao je Šešelj.
On je ponovio da je pravno nemoguće da ga Vlada Srbije izruči nekome ko je već kršio njegova osnovna prava.
Dodao je da jedva čeka novo ročište pred Višim sudom i da će se sa velikim zadovoljstvom opet pojaviti u sudu.
Lider radikala je na konferenciji za novinare pokazao snimak na kome predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić zločin u Srbrenici naziva "genocidnim".
"Sa DSS-om i Sandom Rašković Ivić nije moguća koaliciona saradnja. Ova njena izjava o Srebrenici govori o potpunom odsustvu razuma, jer ne može ozbiljan političar da koristi termin genocid kao poštapalicu, već da prvo pročita njegovu definiciju", kazao je Šešelj.