Vesti
Politika
Đurić: Beograd će nastojati da i dalje afirmiše dijalog sa Prištinom
14.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Đurić: Beograd će nastojati da i dalje afirmiše dijalog sa Prištinom
Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Beogradu Johanesom Ajgnerom, da je ta zemlja jedan od ključnih partnera Srbije po pitanju evropske perspektive Beograda i stvaranja trajne regionalne stabilnosti.
Kako je saopštila Kancelarija, Đurić je tokom razgovora sa ambasadorom o dijalogu Beograda i Prištine, aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i procesu evrointegracija Srbije, ocenio da je srpska zajednica u Austriji jedan od najznačajnijih mostova između dve zemlje.
On je upoznao Ajgnera sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dodavši da zabrinjavaju učestali napadi na Srbe, njihovu imovinu, a od nedavno, i na trgovinsku saradnju Beograda i Prištine.
- Priština bi uskoro morala da odblokira proces formiranja ZSO, najvažnijeg segmenta briselskog sporazuma. I pored sve češćeg nastojanja Prištine da pitanja od ključnog interesa za srpski narod u pokrajini rešava inicijativama van briselskih dogovora, Beograd će nastojati da dalje afirmiše dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa - dodao je Đurić.