Vesti
Politika
KRALJEVSKA POSETA Princ Čarls i Kamila sutra stižu u Srbiju
15.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
KRALJEVSKA POSETA Princ Čarls i Kamila sutra stižu u Srbiju
Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće sutra u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.
Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, najavljeno je iz Pres službe predsednika Republike i Vlade Srbije.
Oni će tokom dvodneve posete imati niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini.
Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu će dočekati premijer Vučić.

Kif: Posete posvećena miru i pomirenju
Denis Kif, britanski ambasador
- Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa - rekao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.
On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.
Kako je danas naveo za "Politiku" ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.
- Srbija i ceo region se nalaze u važnom trenutku u kome milioni građana očekuju pre svega poruke pomirenja, razumevanja i pred kojima je naporan zajednički rad na prosperitetnoj i mirnijoj budućnosti - dodao je Kif u tekstu objavljenom u Politikinoj rubrici "Pogledi".

Princ i njegova supruga sutra zavšravaju posetu Zagrebu i dolaze u Beograd
Kif kaže da je od trenutka objavljivanja informacije da će njihova kraljevska visočanstva posetiti Srbiju, interesovanje javnosti ogromno i objašnjava da posete članova kraljevske porodice nikada nisu "samo" stvar protokola.
Ako se pažljivije pogleda program može se primetiti da u ovoj poseti ima važnih vrednosnih poruka i puno simbolike, rekao je on.

Obilzak spomenika i Hrama Svetog Save
Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.
Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice, a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.
- Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije - kazao je Kif.
Ova poseta će, kako je dodao, tematski i simbolički povezati i brojna druga interesovanja princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile i staviti ih u kotekst britansko-srpskih odnosa.

Razgledanje Kalemegdana
Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodične nege koji podržžavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.
Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan, a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Večera kod premijera, pa poseta Novom Sadu
Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.
Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu.
Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će "Britanski savet" kroz projekat "Moving Museums" predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.
Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".
Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Prijem u Narodnoj skupštini
Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti iz kulturnog, javnog i sportskog života.
Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.
Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.