Vesti
Politika
Princ Čarls i Nikolić položili vence
16.03.2016. 20:00
Izvor: B92
Princ Čarls i Nikolić položili vence
Beograd -- Britanski princ Čarls i predsednik Srbije Tomislav Nikolić položili su vence kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.
Oni su na taj način odali poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom dva svetska rata.
Prilikom polaganja venaca intonirane su himne dveju država, a ceremoniji su prisustvovale i supruge princa od Velsa i predsednika Srbije.
Princ Čarls i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola, doputovali su danas u Beograd u 11.30, a na aerodromu su ih, u prisustvu svečane garde i uz tradicionalne srpske običaje - pogaču i so, dočekali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.
Princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred ulaza u Predsedništvo Srbije dočekali su Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.
Pošto su pozirali foto-reporterima ispred zastava Srbije i Velike Britanije, predsednik Nikolić i princ Čarls povukli su se na razgovore.
Kako je ranije najavljeno, predsednik Srbije pokloniće britanskom princu Čarlsu sabrana dela Vilijama Šekspira, foto-monografiju o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije i drvorez sa motivima Hilandara, saopšteno je danas iz Predsedništva.
Nikolić će princu od Velsa pokloniti ćirilično izdanje Šekspirovih dela na biblijskom papiru, sa dodatkom radova engleskog pisca koja do sada nisu bila objavljivana na srpskom jeziku.
Među protokolarnim poklonima su i foto-monografija na engleskom jeziku "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" kao i umetnički ručni rad drvorez Marije Jovanović "Srpsko srednjovekovno nasleđe" sa motivima Hilandara.
Čarlsova supruga Kamila od predsednika Srbije će dobiti ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.
Posle susreta u Predsedništvu princ Čarls i Nikolić će zajedno položiti vence na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.