Vesti
Politika
"Bombardovanje SRJ najkrvaviji zločin posle Drugog svetskog rata"
24.03.2016. 20:00
Izvor: vesti-online.com
"Bombardovanje SRJ najkrvaviji zločin posle Drugog svetskog rata"
Godine 1999. NATO je bombardujući Srbiju izvršio stravičan i bahat zločin, najkrvaviji u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.
- Bombardovanje je dovelo do najtežih posledica za Srbiju. Poginulo je hiljade ljudi - većinom civili, žene, deca. Uništena je infrastruktura, kuće, mostovi. Naneta je ogromna šteta srpskoj privredi. Posledice zagađenja teritorije na jugu Srbije radioaktivnim supstancijama još treba da budu proučene - kazao je Čepurin za "Sputnjik".
- Rusija, bez obzira na sve svoje probleme, trudila se da pomogne i jeste pomagala Srbima, kako 1999. godine, tako i kasnije. Ne govorim to očekujući bilo kakvu zahvalnost Rusiji, a ona njoj i ne treba, već radi istine - ističe Čepurin.
On napominje da sećanja na zločine NATO neće izbledeti ni posle 20, ni posle 100 godina.
- Užasno je da zbog vojnih intervencija koje nisu odobrene od strane Saveta bezbednosti UN u svetu još uvek ginu ljudi. I tako su u napadu američke avijacije poginuli službenici srpske ambasade u Libiji. Žalosno je da Vašington neće da prizna očiglednu umešanost u ovaj incident. Nema ni rezultata istrage, ni izvinjenja, ni kazne za krivce, ni kompenzacija porodicama ubijenih - podseća Čepurin.
I, svakako, teško je verovati da samo sticajem okolnosti u godišnjicu agresije NATO protiv Srbije u kontekstu procesa u Haškom tribunalu ponovo se nameće tema tobožnje srpske odgovornosti za tragične događaje na teritoriji bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina - rekao je Čepurin.