Vesti
Politika
Saša Janković osudio svaku vrstu nasilja tokom izborne kampanje
28.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Saša Janković osudio svaku vrstu nasilja tokom izborne kampanje
Zaštitnik građana Saša Janković poziva sve učesnike predizborne kampanje, kao i građane kojima se učesnici izbora obraćaju, na maksimalnu odgovornost i toleranciju, te poštovanje slova i duha izbornih propisa kako bi izborna prava građana bila ostvarena u stvarnoj demokratskoj atmosferi.
Zaštitnik posebno osuđuje svaku vrstu nasilja, smatrajući ga opasnim i višestruko štetnim i apeluje na sve izborne takmace, njihove članove i simpatizere da u svakoj situaciji pokažu da se politička vlast ne osvaja niti brani pesnicama i silom, već argumentima.
Građani Srbije imaju pravo i zaslužuju dostojanstveno političko nadmetanje, a ne ružne i nedostojne scene, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana dostavljenom medijima.
Zaštitnik građana podseća da javnost o dešavanjima od javnog značaja mora biti obaveštavana ne samo istinito i blagovremeno, već i celovito.
To pravo građana, propisano Ustavom, trebalo bi da poštuju svi koji, koristeći najrazličitija sredstva komunikacije, obaveštavaju građane o događajima - pa i političke stranke i to kako one na vlasti, tako i one koje na vlast pretenduju.
Republički ombudsman još jednom podseća da se u izbornoj kampanji ne smeju upotrebljavati javne službe i resursi, zadovoljavati zdravstvene i socijalne potrebe građana.
Nema mesta agresivnosti u kampanjama „od vrata do vrata“, a predizborne aktivnosti u školama i sa učenicima, u obdaništima, igraonicama i sličnim prostorima sa decom nedopuštene su i krajnje neprimerene.
Svako primoravanje, zastrašivanje ili potkupljivanje građana da podrže ili ne podrže određenu političku opciju nedozvoljeno je i kažnjivo.
Zaštitnik građana se nedavno sastao sa šefom ograničene izborne posmatračke misije OEBS-a, ambasadorom Gert-Hinrih Arensom (Geert-Hinrić Ahrens) sa kojim je razgovarao o ostvarivanju i zaštiti prava građana Srbije na slobodne, demokratske izbore.