Vesti
Politika
Vučić o izbegličkoj krizi: EGOIZAM caruje u EU, a ne solidarnost
30.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Vučić o izbegličkoj krizi: EGOIZAM caruje u EU, a ne solidarnost
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je za Srbiju najbolje da ide u EU, jer bi sve drugo vodilo u propast. Govoreći o migracijama, premijer je izjavio je da je izbeglička kriza samo odložena, a nikako rešena.
Vučić je to rekao u uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi".

Za Srbiju je najbolje da ide u EU, sve ostalo vodi u propast
Prema njegovim rečima, za Srbiju je najbolji i strateški put da ide u Evropu, da razvija demokatiju i vladavinu prava.
To je bio njegov odgovor na dilemu da li treba ići u EU u kojoj, kako je izbeglička kriza pokazala, malo ko koga poštuje, a umesto solidarnosti vlada egoizam.
On je dodao i da nije na Srbiji da odgovori na pitanje o budućnosti EU.
- Za nas je bitno da izgradimo modernu i pristojnu državu, da do 2020. godine uradimo šta je na nama, a onda da Evropa kaže svoje mišljenje. A kako će EU tada da izgleda, to je pitanje za njih - rekao je Vučić.
Govoreći na temu same današnje konferencije, Vučić je rekao da izbeglička kriza nije rešena, već je samo odložena.
Zbog toga Srbija mora da se spremi za proleće i leto, jer, kako ocenjuje premijer, nije lako zaobići Srbiju kako bi se stvorila neka nova izbeglička ruta.
- Oni koji su o tome govorili, pričajući o ruti preko Albanije i Crne Gore, zaboravljaju da bi u tom slučaju Hrvatska morala da zatvori svega par kilometara granice, kako bi zaustavila migrante - rekao je Vučić.
Premijer je rekao da Srbija mora da se pripremi za proleće i leto.
- Dosta smo uradili, ali nismo uradili dovoljno, nisam zadovoljan - rekao je Vučić.
On je najavio i da bi do jula trebalo da bude pripremljen novi zakon o azilu, kao i da treba da se uradi novi zakon o strancima.
Vučić je ponovio da je prošle godine kroz Srbiju prošlo skoro 651.000 migranta, a da ih je od početka godine prošlo oko 100.000. On je izrazio nadu i da će neki od njih ostati da žive u Srbiji.
- Hvala civilnom sektoru što smo tokom izbegličke krize zajedno uspeli da savladamo sve probleme i budemo odgovorni i humani u prihvatu izbeglica. Ponosan sam što Srbija nije podizala zidove i pravila podele na Balkanu - rekao je Vučić .
Dodao je i da Srbija to neće da radi ni u budućnosti.
- U srpskom stavu se oko toga ništa ni za jotu nije promenilo - rekao je Vučić.

Najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata
Vučić je na konferenciji "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi" rekao da je ovo najveća izbeglička kriza od Drugog svestkog rata i da je uzdrmala temelje EU.
Kriza je, rekao je Vučić, pokazala i kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema izbeglicama, kako funkcioniše vladavina prava i kako se poštuju principi.
Srbija će, rekao je, dati sve od sebe da bude deo sveobuhvatnog rešenja, ukoliko ga bude bilo.
- Ako ne bude zajedničkog evropskog rešenja, ponašaćemo se kao ljudi i poštovaćemo principe solidarnosti - rekao je Vučić.
Premijer je rekao da izbeglička kriza nije bila "velika tema" iz više razloga, između ostalog i zbog toga što Srbija nije želela da stiče političke poene, ni unutra, ni spolja, što su radile mnoge druge zemlje, pre svega zemlje EU.
- Naš odnos je bio prirodan, ljudski, normalan i racionalan i ne mislim da zbog toga treba da budemo pohvaljeni mi, nego zemlje koje su primale izbeglice za stalno - rekao je Vučić.

Možda prolaze budući nobelovci...
On je rekao da je siguran da će mnogi od Sirijaca koji danas prolaze kroz Srbiju jednog dana biti nobelovci, ali je primetio da se kod nas uvek uoči onaj 0,0001 procenat loših.
- Kao da mi takvih nemamo. Kao da su kod nas svi divni, svi nobelovci i osvajači zlatnih medalja - rekao je Vučić, dodajući da je to licemerstvo sa kojim se svi suočavamo, a koje se neće skoro promeniti.

Suprotstaviću se patološkoj ksenofobiji
Premijer Vučić izjavio je da primećuje da u Srbiji počinje da vlada patološka ksenofobija kad je reč o migrantima kojoj će se, kaže, oštro suprotstavljati, makar ostao bez ijednog glasa na izborima.
On je novinarima u Beogradu rekao da u Srbiji trenutno boravi 1.400 migranata, a da ni trećina neće ovde ostati, iako su dobrodošli da ostanu u našoj zemlji.
Podsetio je da je tako i zlatnu medalju na poslednjem evropskom prvenstvu u košarci Rusiji doneo tamnoputi Amerikanac, koji je bio ključni igrač.

EU i dalje nije jedinstvena
On je dodao da je Srbija očekiva jedinstveno rešenje EU vezano za migrantsku krizu, kojeg nema ni do danas.
On je rekao da je zahvalan Norveškoj što je najavila oko tri miliona evra za jačanje sistrema azila u Srbiji, na ogromnoj podršci i što je na svim pitanjima uvek pomagala.

Novi zakoni
Predsednik Vlade najavio je danas da je planirano da se do početka jula završi novi zakon o azilu, kao i da se donese novi Zakon o strancima.
- Moramo da promenimo sistem azila, da novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti do kraja juna ili početka jula završimo i da donesemo novi Zakon o strancima koji ćemo da uputimo i Fronteksu na ekspertizu - rekao je Vučič.

Više od sto učesnika
Konferenciji, u organizaciji Grupe 484 u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, i podršku Ambasade Norveške, prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila, međuanrodnih i domaćih organizacija civilnog društva.