Vesti
Politika
Nikolić: Srbija ostaje vojno neutralna, ali i otvorena za saradnju sa svima
06.04.2016. 20:00
Izvor: Bllic
Nikolić: Srbija ostaje vojno neutralna, ali i otvorena za saradnju sa svima
Srbija je vojno neutralna zemlja i neće pristupiti nijednom vojnom savezu, ali je otvorena za saradnju sa svima, kako bi zaštitila sopstvene interese i efikasno se suprotstavila svim bezbednosnim izazovima koje donose moderna vremena, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Predsednik Nikolić je tokom susreta sa Nikolajem Nikolajevičem Borđužom, generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB), izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljanja čvrste saradnje Srbije i ODKB, istakavši da ona može značajno da doprinese razvoju namenske industrije u Srbiji, čak i stvaranjem zajedničkih proizvoda za treća tržišta.
Predsednik Srbije je istakao da očekuje u što skorije vreme da, kao rezultat razgovora koje je generalni sekretar ODKB imao sa predsednikom Vlade Srbije i ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, budu konkretizovani predlozi o modalitetima unapređenja saradnje između Srbije i ODKB.
- „U interesu Srbije je da razvija dobre odnose sa ODKB, kao što joj je u interesu da razvija dobre odnose i sa NATO, ali da u isto vreme ničim ne naruši svoju vojnu neutralnost“ - rekao je predsednik Nikolić, saopštila je Pres služba predsednika.
Nikolaj Nikolajevič Borđuž se najpre zahvalio predsedniku Nikoliću na pozivu da poseti Srbiju istakavši da sada mnogo preciznije razume izazove sa kojima se Srbija suočava i, samim tim, postaje jasno u kojim sferama ODKB može da joj pomogne.
Borđuž je predložio da se počne unapređenjem saradnje u razmeni informacija između bezbednosnih službi, istakavši da smatra da bi to bilo interesantno za srpske bezbednosne strukture.
Takođe, ODKB može Srbiji mnogo da pomogne u borbi protiv trgovine narkoticima, organizovanog kriminala, trgovine belim robljem, kao i u borbi protiv međunarodnog terorizma i elementarnih katastrofa.
ODKB poštuje princip Srbije da ostane vojno neutralna i neće pokušavati ni na koji način da joj nameće rešenja koja su tome protivna, istakao je generalni sekretar ODKB.