Vesti
Politika
Zakleo se Tači, letele kamenice
07.04.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Zakleo se Tači, letele kamenice
Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači, koji će na funkciji zameniti Atifete Jahjagu, danas je položio zakletvu u Skupštini Kosova.
Polaganju zakletve nije prisustvovala opozicija, javlja Radio Slobodna Evropa. Tokom polaganja zakletve došlo je do incidenta kada su nepoznate osoba kamenom razbile prozore na zgradi kosovske Skupštine u Prištini. Oni su zgradu Skuštine Kosova gađali i praćkama.
Primopredaja dužnosti između odlazeće predsednice i Tačija biće održana u petak, na svečanosti koja će biti organizovana na centralnim prištinskim trgovima Ibrahim Rugova i Skenderbeg, koji se nalaze u blizini Skupštine.
Najavljeno je da će manifestaciji prisustvovati predsednici i premijeri država regiona, ali i šire, kao i da će na ceremoniji biti prisutno oko 1.000 zvanica.
Među pozvanima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je naveo da neće prisustvovati inauguraciji predsednika jedne nepostojeće države.
Prištinska agencija Kosovapres navela je da je dolazak na inauguraciju potvrdila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Albanije Bujar Nišani, kao i albanski premijer Edi Rama, predsednik turksog parlamenta Ismailj Kahraman.
Policija Kosova saopštila je da su preduzete sve mere za očuvanje javnog reda i mira.
Analitičar Bajruš Morina ocenio je da je svečanost inauguracije Tačija, na centralnim trgovima provokacija, nešto što je nepotrebno sa primesama megalomanije.
Ceremonija inauguracije počinje u 11 časova i trajaće do 11.50. Jahjaga i Tači će zajedno izvršiti smotru počasne jedinice Garde BSK, dok će poseban program izvesti Filharmonija Kosova.