Vesti
Politika
Miščević: Otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu
15.04.2016. 20:00
Izvor: RTV
Miščević: Otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu
BEOGRAD - Šefica Pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević rekla je danas da veruje da je otvaranje Poglavlja 23 i 24 realno da se desi u junu iako se još uvek čeka zvanično mišljenje Hrvatske
"Mi smo uradili veliki i dobar posao što je potvrdilo i 27 država članica na preporuku Evropske komisije. Čekamo još zvanično mišljenje Hrvatske o akcionom planu 23 i 24, mada neformalno znamo šta su uslovi", rekla je Miščević novinarima u Palati Srbija.
Na pitanje da li Evropska komisija može da reaguje na neki način, Miščević je ukazala da otvaranje poglavlja više nije pitanje između Srbije i EK, već je za razgovor između država članica.
"Čekamo još samo jednu državu da kaže - to jeste dovoljno za otvaranje poglavlja", navela je Miščević i napomenula da ne možemo da govorimo o nekoj blokadi jer i dalje čekamo zvanično izjašnjenje Hrvatske.
Upitana da li bi eventualno Savet ministara EU mogao da izvrši neki pritisak, ona je kazala da se razgovori o tim pitanjima vode na svim nivoima - i na tehničkim i na političkim.
Miščević je na pitanje da li neko može da nas blokira tokom pregovora kazala da svaka država članica u svakom trenutku vodi računa o svojim sopstvenim interesima, posebno kada se nova država "približava klubu".
Šefica Pregovaračkog tima je istakla da je EK dala svoju ocenu za akcioni plan Srbije odnosno da je naša država u potpunosti odgovorila onome što je od nje traženo.
Upitana da li bi moglo da dođe do razdvajanja otvaranja pregovaračkih poglavlja u smislu da se prvo otvori poglavlje 24, Miščević je istakla da razdvajanje poglavlja uopšte nije na dnevnom redu i ponovila da veruje da će poglavlja biti otvorena u junu.
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da će Hrvatska dati svoj pristanak za otvaranje poglalvlja kada splasne politička dimenzija i sve se svede na nivo struke.
"Evropska komisiaj je dala svoju ocenu, ali kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na nivo struke, neće više biti otvorenih pitanja", rekao je Backović, koji je zajedno sa Miščević učestvovao na Partnerskom forumu upravo povodom otvaranja poglavlja 23 i 24.