Vesti
Politika
Pajtić vređao vojvođanske Slovake
18.04.2016. 20:00
Izvor: E-novine
Pajtić vređao vojvođanske Slovake
Povodom skandaloznih uvreda Bojana Pajtića na račun slovačkih udruženja koja su podržala listu Srpske napredne stranke u Vojvodini, saopštenjem se oglasilo udruženje „Slovaci i suživot“ kojim se najoštrije osuđuje nedopustivi šovinistički ispad lidera Demokratske stranke
"Udruženje 'Slovaci i suživot' osuđuje i ograđuje se od istupanja predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića koji je na tribini DS u Padini dana 23.3.2016. pojedine Slovake nazvao četnicima i njihov ulazak u drugu političku opciju perverznim potezom“, navodi se u saopštenju udruženja „Slovaci i suživot“.
To udruženje je pozvalo sve slovačke institucije, Nacionalni savet Slovaka i Maticu Slovačku u Srbiji, kao i druge slovačke organizacije i instutije, medije Hlas Ľudu, RTV slovačku redakciju i radio redakciju RTV da o ovom nastupu i izjavi predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića javno progovore i zauzmu svoj stav.
Udruženje je istovremeno pozvalo i sva udruženja novinara koji za sebe smatraju demokratskim da se takođe izjasne i zauzmu stav ovim povodom.
„Iz izjave se očito vidi govor mržne prema neistomišljenicima. Nedopustivo je da neko ko je na čelu multietničke Vojvodine, promovišući sebe kao zaštitnika manjina, govori ovakvim rečnikom koji je u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrednostima“, zaključuje se u saopštenju udruženja „Slovaci i suživot“.