Vesti
Politika
Nikoliću uručen ključ grčkog grada Sera
19.04.2016. 20:00
Izvor: b92
Nikoliću uručen ključ grčkog grada Sera
Ser -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je povelju počasnog građanina i ključeve grčkog grada Sera.
Nikolić je naglasio da to čini "a dubokom zahvalnošću i osećanjem iskrene pripadnosti" i kao simbol trajnog zajedništva Srbije i Grčke.
"U Seru sam među svojima, među rodbinom po istoriji, po snažnim vezama naših dveju država i dva naroda o kojima se, nažalost, malo zna. Zato ovu veliku čast razumem i kao poziv svima – od vizantologa i istoričara do svakog čoveka – da više uče o zajedničkim povesnim imeniteljima Srbije i Grčke", rekao je Nikolić, saopšteno je iz njegovog kabineta.
On je izrazio nadu da će ključ grada"koji sa čašću prima i s ponosom odnosi u Srbiju, biti simbol trajnog zajedništva" Srbije i Grčke."Neka otključa kapije znanja i istraživanja, neka poziva na susrete i proučavanja istorijskog perioda koji je jednako značajan za obe države. Naši preci su se postarali da se svaki Srbin u Seru oseća kao počasni građanin. U njihovo ime, još jednom, hvala", rekao je Nikolić.
Nikolić je juče bio na svečanosti povodom stogodišnjicе iskrcavanja srpskе vojskе posle povlačenja u Prvom svetskom ratu na jonska ostrva Krf i Vido i položio vеnac u "Plavu grobnicu". On je na Krfu prisustvovao otvaranju novе stalnе postavkе "Srbi na Krfu 1916-1918" u muzeju "Srpska kuća", a proglašen je za počasnog građanina Opštinе Krf.