Vesti
Društvo i ekonomija
Počuči uslovna za ratovanje u Ukrajini?!
20.04.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Počuči uslovna za ratovanje u Ukrajini?!
Bivši TV voditelj i dobrovoljac Radomir Počuča, nagodio se sa Višim tužilaštvom u Beogradu da za svoje dobrovoljačko delovanje u oružanim sukobima u Ukrajinu bude kažnjen uslovnom kaznom zatvora, ali taj sporazum treba da potvrdi sud.
Počuča je novinarima ispred Palate pravde rekao da je sporazumno priznao krivicu za kaznu od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine, što je Tanjugu potvrdila portparol tužilaštva Tatajana Sekulić.
Međutim, sporazum između tužilaštva i okrivljenog treba da potvrdi sud, a u ovom slučaju presuda nije još doneta, rekla je Tanjugu portparol Višeg suda Tanja Koljenšić.
Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predvidaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji ucestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.
Počuča se danas prvi put pojavio pred sudom nakon povratka iz Ukrajine, gde se borio kao dobrovoljac na strani proruskih trupa, zbog suđenja povodom optužbi da je pretnjama koje je uputio preko Facebooka ugrozio sigurnost "Žena u crnom".
Optužen je da je preko svog Facebook profila 25. marta 2013. pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.
Suđenje je danas, zbog izostanka njegovog branioca, odloženo za 19. maj.
Nakon odlaganja suđenja bivši tv voditelj rekao je novinarima da to nije bio poziv na linč, već ironičan komentar.
On je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo odlukom suda pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.
Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, sudi se za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.
Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.
Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.