Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji se na lizing najviše kupuju automobili
27.04.2016. 20:00
Izvor: Blic
U Srbiji se na lizing najviše kupuju automobili
Prošle godine građani i preduzeća su na lizing najviše kupovali teretna vozila i putničke automobile, dok su ostali predmeti lizinga bili zastupljeni sa manje od 10 odsto.
Lizingom se u 2015. godini najviše finansirala kupovina teretnih vozila, kombija i autobusa. Ovakve nabavke su činile 34,9 odsto kupovine na lizing, dok se na drugom mestu našla kupovina putničkih automobila sa učešćem od 28 odsto. U odnosu na 2014. godinu kupovina automobila na lizing je povećana za skoro četiri procentna poena.
Učešće finansiranja mašina i opreme se smanjilo sa 7,4 odsto u 2014. na 3,4 u prošloj godini, kao i finansiranje poljoprivrednih mašina sa 9,8 na 9,1 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
Kupovina na lizing, inače, jako je slična kreditu jer kreditna sposobnost kupca mora da se proverava. Ograničenja su ista kao kod kredita i za građane i za preduzeća. Kamatne stope su slične, a jedina povoljnost jeste što nema zaloge, hipoteke i garancija. Građanima je jedino kupovina vozila na lizing praktičnija, ali i tada mora da se dostavi potvrda o primanjima.
U Srbiji postoji 16 lizing kuća. Na kraju prošle godine one su zapošljavale 419 ljudi, dok su na kraju 2014. godine imale 435 zaposlenih.