Vesti
Politika
Tadić: Pronađene nepravilnosti
28.04.2016. 20:00
Izvor: 021.rs
Tadić: Pronađene nepravilnosti
Predsednik SDS-a Boris Tadić izjavio je da SNS želi da promeni izbornu volju građana, odnosno da prisvoji glasove opozicionih stranaka.
Tadić je, nakon sastanka opozicionih partija, rekao da opozicione stranke izražavaju sumnju u rad Republičke izborne komisije, na osnovu činjenice da je RIK za 12 sati izbrojao 98 odsto glasova, a sada ulazi u četvrti dan kako ne može da izbroji preostalih dva odsto. "Ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se to dešava", naveo je Tadić.
On je istakao da je, uvidom u izborni materijal, pronađeno mnogo nelogičnosti i nepravilnosti i naveo primer biračkog mesta devet, u opštini Leposavić, gde glasa i predsednik Izvršnog odbora SDS-a Goran Bogdanović.
"Rekli su nam da tu imamo nula glasova, a izbrojali smo ih 60. To je očit primer kršenja volje građana i očigledno je da na Kosovu i Metohiji nije bilo pravilnog brojanja glasova", rekao je on. Tadić tvrdi da je takvih primera puno u celoj Srbiji, i da su, po njegovom mišljenju, izborni proces i demokratija u Srbiji dovedeni u pitanje.
Pajtić: Oštro se suprotstaviti krađi
Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da će opozicione stranke braniti izbornu volju građana i da neće dozvoliti da lista DSS-Dveri i lista SDS-LDP-LSV budu van parlamenta, a da s druge strane imaju podršku građana.
"Mi ćemo se oštro suprotstaviti krađi izbora koja se očigledno dogodila, ne samo kroz sistem "bugarskog voza", nego i na velikom broju biračkih mesta na Kosovu i Metohiji, što ćemo dokazati. Po zapisnicima se vidi, u odnosu na broj listića koji su prebrojani, broj glasova Srpske napredne stranke (SNS) je na više biračkih mesta mnogo veći u zapisnicima, nego u samim džakovima, tako da je bilo mnogo krađe, kupovine glasova, proces nije legitiman, ni kampanja nije bila fer i poštena", kazao je Pajtić.
Stefanović: Kod gubitinika vlada uznemirenost
Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović navodi da kod određenih političkih stranaka i pojedinaca koji gube vlast u opštinama i gradovima u Srbiji, kao i u pokrajini, vlada uznemirenost i panika, jer će se, kako je naveo, ubrzo otkriti "šta su sve to radili prethodnih godina".
Stefanović očekuje da RIK do kraja naredne nedelje završi svoj posao i saopšti konačne rezultate.
"Što se nas tiče nemamo nikakav problem sa tim da svi koji su osvojili glasove građana uđu u Skupštinu. Nemamo problem ni sa jednom političkom strankom, ni sa jednom koalicijom. Ono što jeste zakonito je da moraju da osvoje pet odsto glasova da bi ušli u parlament, to je propisao zakon i to mora da se poštuje", napominje Stefanović.