Vesti
Politika
Incident po završetku sednice RIK-a
29.04.2016. 20:00
Izvor: rts.rs
Incident po završetku sednice RIK-a
Po završetku sednice RIK-a, gde su proglašeni rezultati izbora sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, došlo je do incidenta kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.
Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su "kako vas nije sramota, smete li pred narod...".
U gužvi je došlo i do koškanja, a incident je prekinut pošto su Đurđević i Kovačević napustili prostorije Skupštine Srbije, javio je Tanjugov izveštač.
Đurđević je novinarima u parlamentu rekao da je slučaj prijavljen policiji i da RIK očekuje od nadležnih organa da omoguće toj komisiji da izbore, budući da se ponavljaju na 15 biračkih mesta, sprovedu do kraja u normalnoj atmosferi, bez uvreda, napada, pritisaka.
"Želeo bih da u ime RIK-a i u svoje lično ime najoštrije osudim incident koji se dogodio posle sednice RIK-a, gde su saopšteni preliminarni rezultati glasanja. Iako su u pitanju preliminarni rezultati, jer će se glasanje ponoviti na 15 biračkih mesta, lista koja je na samom cenzusu i koja ima velike šanse da uđe u parlament vršila je od nedelje strahovit pritisak", rekao je Đurđević, podsećajući da im je dozvoljen uvid u birački materijal i prisustvo sednicama RIK-a. Taj pritisak je, kako je rekao, kulminirao noćas, gde su najpre sa galerije uzvikivali uvrede, a posebno je nedopustivo da napadnu članove RIK-a, među kojima jednu koleginicu, u prostorijama Skupštine.
"Ja sam od nedelje govorio da RIK trpi velike pritiske, nikada se nije dešavalo da se svakodnevno drže konferencije za novinare ispred sale u kojoj RIK radi", naveo je Đurđević, odbacujući navode Dveri da su izbori pokradeni.
Kako je napomenuo, nedopustivo je da se u Skupštini na takav način primitivno vređaju članovi RIK-a i da se nasrće na koleginicu.
"Niko nije fizički napao članove RIK-a, mogli ste da vidite upravo suprotno, članovi RIK-a su nasrnuli na nas iz pokreta Dveri, koji smo rekli: kako vas nije sramota, kako ćete izaći na oči javnosti Srbije, kako ćete izaći na ulicu, kako ćete izaći pred narod, kako ćete se suočiti sa narodom, kako da objasnite da četiri dana niste mogli da izbrojite glasove", rekao je Boško Obradović.