Vesti
Politika
Devenoport: Saradnja sa svakom vladom koja želi brže u EU
09.05.2016. 20:00
Izvor: Politika
Devenoport: Saradnja sa svakom vladom koja želi brže u EU
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je siguran da će ta delegacija moći efikasno da sarađuje sa svakom novom vladom u Srbiji koja želi da evropski put bude još brži i efikasniji.
Devenport je, nakon predstavljanja aktivnosti Delegacije EU, povodom Dana Evrope novinarima rekao i da se nada da se može očekivati da poglavlja 23 i 24 budu što pre otvorena.
„Evropska komisija je već dala svoju preporuku o tim poglavljima. Sada je na članicama EU da donesu svoju odluku o njima. Nadam se da možemo da očekujemo otvaranje što pre, čini mi se da je prioritet u ovom trenutku da dođe bez odlaganja do primene akcionih planova za ta pogljavlja”, rekao je Devenport.
Upitan za brzinu puta Srbije ka EU, Devenport je rekao da to zavisi od kombinacije kapaciteta i političke volje.
„Brzina zavisi od Srbije, Srbija ima kapaciteta, mislim da ima političku volju, da građani žele da Srbija bude ne samo članica EU, već takođe još uspešnija zemlja koja garantuje i poštuje sva fundmanetalna prava”, naveo je Devenoprt.
Srbija je, kako je rekao, donela odluku da joj je put ka EU strateški prioritet.
On kaže da nije u pitanju samo članstvo u EU, već ceo proces reformi na putu ka EU.
„Srbija je već počela te reforme, ali se Srbija nalazi na početku otvaranja poglavlja i mislim da se svi nadaju da će taj proces ići brže i da će početi da se oseća veći napredak u vezi sa tim procesom”, rekao je Devenport. (Tanjug)