Vesti
Politika
Posle Starog grada, DJB uslovljava demokrate na Vračaru
13.05.2016. 20:00
Izvor: b92
Posle Starog grada, DJB uslovljava demokrate na Vračaru
Beograd -- Pokret DJB postavio je uslove DS za zajedničku vlast na Vračaru, nakon što su demokrate formirale vlast na Starom gradu pomoću SRS, SPS, Dveri, DSS, SDS i LDP.
Kako je saopštio, Pokret neće sklapati koalicije sa SNS-om i onima koji s njima sarađuju na republičkom nivou, a za eventualnu koaliciju s demokratama na Vračaru osnovni uslov jeste transparentnost.
Pokret zahteva objavljivanje svih ugovora s pravnim i privatnim licima koje je sklopila opština, a transparentnost važi i retroaktivno za postupanje s opštinskim novcem prethodnih godina.
“Tražimo da se svakog meseca kaže na šta je potrošen svaki dinar i ko ga je tačno dobio. Svi ovi detaljni podaci moraju biti dostupni na sajtu opštine”, piše u saopštenju pokreta Dosta je bilo.
Podela između političkih funkcija i profesionalnih mesta u javnom sektoru još jedan je od uslova Pokreta.
“Na profesionalne funkcije treba da budu postavljeni kadrovi izabrani putem javnog konkursa, uključujući i načelnika opštinske uprave, njegovog zamenika, sekretara skupštine i njegov zamenika, kao i svi direktori javnih preduzeća i članovi njihovih nadzornih odbora”, izričiti su u pokretu Dosta je bilo.
Kako navode, ni političke ni profesionalne funkcije ne mogu obavljati funkcioneri koji su po nalazima Državne Revizorske Institucije (DRI) i budžetske inspekcije neodgovorno, u ličnu i stranačku korist, raspolagali novcem i imovinom opštine.
“Na funkcije moraju da dođu novi, neukaljani ljudi. Zbog toga bivši predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović (DS) ne može ponovo postati paredsednik opštine i predstavljati 'novo lice'”, ističu u Pokretu i sprovoditi novu politiku potpune transparentnosti za kakvu se zalaže pokret Dosta je bilo.
Pored zahteva da se izvrši i javno objavi popis opštinske imovine, Pokret zahteva i sistematizaciju radnih mesta za celokupnu opštinsku upravu, sva javna preduzeća i ustanove u nadležnosti opštine Vračar, i da se utvrdi zašto je u protekloj deceniji došlo do rasta zaposlenih u administraciji.
Nakon koalicije koju je formirala DS na Starom gradu, lider DJB-a Saša Radulović je na Tviteru reagovao na tvrdnje predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da je ovaj pokret posle 10 dana pregovora I prihvaćenih svih uslova odbio da uđe u vlast s demokratama u ovoj opštini.
U pokretu Dosta je bilo navode da su razgovarali s demokratama o zajedničkom formiranju skupštinske većine na Vračaru.
“Nadamo se da će demokrate sa Vračara izabrati politiku pune transparentnosti koju zahteva Dosta je bilo umesto da, kao na Starom gradu, uplašena zahtevom potpune transparentnosti, dovode na vlast stranke partokratskog, nedemokratskog sistema”, poručuju iz Pokreta.