Vesti
Politika
Dačić u UN: Pomozite nam na Kosovu
16.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić u UN: Pomozite nam na Kosovu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zauzeo se na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Misije UN na Kosovu (Unmika) da se ne smanjuju njeni resursi.
Dačić se zauzeo i da Savet bezbednosti i dalje četiri puta godišnje razmatra situaciju na Kosovu.
On je naveo da Priština još nije preduzela neophodne korake za punu implementaciju dogovorenog u okviru briselskog dijaloga i da još nije obezbeđena sistemska i institucionalna zaštita srpske zajednice, što je trebalo obezbediti formiranjem Zajednica srpskih opština.
"Zbog nedostatka političke volje i krize institucija u Prištini, sa žaljenjem konstatujem da još nisu ispoštovane ključne odredbe Briselskog sporazuma koje se odnose na formiranje i funkcionisanje ove Zajednice", rekao je Dačić.
On je rekao da "radikalizacija političkih prilika i pogoršanje bezbednosne situacije usled političkog previranja i jačanja ekstremizma predstavljaju pretnju za sve žitelje Kosova i Metohije, a po pravilu su najugroženiji povratnici u nacionalno mešovitim sredinama".
Dodao je da politička kriza u Prištini nosi ozbiljan rizik od prelivanja opšteg nezadovoljstva biračkog tela većinske zajednice prema manjinskim zajednicama, a posebno prema srpskoj.
"Razlog je i u nacionalno ostrašćenoj retorici političara iz Prištine, čime se svakako ne doprinose smirivanju tenzija i pomirenju", ocenio je Dačić i dodao da su nestabilne bezbednosne prilike na Kosovu dodatno ugrožene zabrinjavajućim trendom porasta ekstremizma i radikalizma.
Dačić je rekao da zbog toga što su političke, društvene i ekonomske prilike u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i dalje vrlo složene, Srbija očekuje od međunarodne zajednice, a pre svega UN, kontinuiranu pomoć na putu izgradnje poverenja.
On je ocenio da je statusno neutralna uloga Unmika neprikosnovena u koordinaciji međunarodnog prisustva i stabilizacije prilika na Kosovu i istakao da je "jačanje prisustva i uloge Unmika od posebne važnosti za Srbiju, a posebno za Srbe i druge nealbanske zajednice koje žive na prostoru KiM, naročito kada se ima u vidu poverenje koje ova Misija uživa".
"U prilog tome da finansijske i kadrovske resurse Unmika ne treba smanjivati, niti proređivati sednice Saveta bezbednosti na kojima se razmatra situacija u Pokrajini, uz brojne bezbednosne i druge izazove sa kojima se nealbansko stanovništvo suočava, najslikovitije govori činjenica da se u Srbiji van Kosova i Methohije i danas nalazi preko 200.000 interno raseljenih lica koja su usled progona i ugroženosti bila primorana da napuste Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić.
Dačić je rekao da je održiv povratak ostvarilo "svega njih 1,9 odsto" izbeglih i tražio od specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Zahira Tanina da objasni zašto se ta informacija ne iznosi u njegovim izveštajima i "da li poražavajući podatak od 1,9 odsto treba prihvatiti kao gotovu činjenicu i s njom se pomiriti".

ČITAKU: ZAŠTO SU SRBI GNEVNI ZBOG USPEHA KOSOVA?
Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izrazila je danas ponos zbog nedavnih uspeha koje je, kako je ocenila, Kosovo postiglo, ali i uznemirenost što su mnogi Srbi gnevni zbog tih vesti.
"U poslednjih nekoliko nedelja dokazali smo da smo na nepovratnom putu da postanemo ravnopravni član porodice slobodnih zemalja u svetu", rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.
Čitaku je kazala da pripada generaciji koja je "prošla kroz najgore - genocid, masakre, diskiminaciju", ali i koja je bila svedok nečemu što se smatralo nemogućim, a postalo moguće, a to je "rađanje nove države".
"Uspeli smo ne zato što smo bili moćni, nego što smo imali pravo i nadu da budemo jednaki, slobodni i da igramo. Mi jesmo jednaki, slobodni i igraćemo, "rekla je ona uz ocenu da je prijem u Fifa i Uefa, velika pobeda za jednakost i sport i dokaz da sport nema granice.