Vesti
Politika
Kovač: Hrvatska očekuje punu saradnju nove vlade Srbije sa Hagom
19.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
Kovač: Hrvatska očekuje punu saradnju nove vlade Srbije sa Hagom
Hrvatska očekuje da će nova vlada Srbije biti i dalje privržena ulasku u Evropsku uniju, što podrazumeva punu saradnju sa Hagom, priznavanje presuda i odluka Haškog suda, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač.
On je to izjavio reagujući na molbu novinara da komentariše odluku Srbije da ne izruči troje zvaničnika Srpske radikalne stranke Haškom sudu, prenela je agencija Hina.
Kovač, koji u Briselu učestvuje u sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a, bio je i jedan od potpisnika protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, koja će postati 29. članica Saveza kada se dovrši postupak ratifikacije u svim državama članicama.
- Hrvatska Vlada i predsednica Republike obećali su da ćemo taj protokol ratifikovati veoma brzo. Potrudićemo se da budemo među prvima koji će ratifikovati ulazak Crne Gore u NATO - rekao je hrvatski šef diplomatije.
Kovač je dodao da mu je bila čast da potpiše taj protokol i čestita crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću u ime hrvatske Vlade.
- To je vrlo važna vest za Crnu Goru, ali i za Hrvatsku, jugoistočnu i čitavu Evropu. To je doprinos stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe, vrlo važan dan i za nas u Hrvatskoj - rekao je.