Vesti
Politika
VUČIĆ: Ja sam danas najponosniji čovek na svetu, hvala predsedniku što mi je poverio mandat!
24.05.2016. 20:00
Izvor: kurir.rs
VUČIĆ: Ja sam danas najponosniji čovek na svetu, hvala predsedniku što mi je poverio mandat!
BEOGRAD - Ja sam danas najponosniji čovek na svetu, hvala predsedniku Nikoliću što mi je poverio mandat za sastav nove vlade Srbije - rekao je aktuelni predsednik Vlade Srbije i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije u zgradi Vlade Srbije.
On je dodao da će od naredne nedelje početi razgovore s mogućim partnerima za koje misli da bi mogli da doprinesu boljoj budućnosti Srbije, ali to ne znači da će svi s kojima se bude razgovaralo biti deo vlade.
VUČIĆ: Borba protiv huligana teško pitanje za Srbiju
- Naš je cilj da ujedinimo Srbiju, da svaki čovek bez ozbira na svoju političku orijentaciju vladu doživljava kao svoju jer zna da ćemo se boriti za svakoga, bez obzira ko je u njihovom mestu osvojio vlast - kazao je Vučić i dodao da još nema odluke stranačkih organa da li će lista oko SNS praviti koalicije ili ne.
- Mi kalkulacija nemamo... Pred nama su važne godine. Mnogi su se smejali kad sam govorio o zlatnim godinama srpske istorije - rekao je Vučić pred novinarima napominjući da ćemo biti jedna od retkih zemalja koja će u narednoj godini imati rast od 2-3 odsto.
- Mi ćemo imati snage za to, a videćete da će ljudi u Srbiji živeti iz dana u dan sve bolje - naglasio je premijer i dodao: Treba nam tim koji će bez kalkulacija i političkih računica rešavati probleme.
Vučić: Rešićemo pitanje RTB Bora, Resavice i Galenike
- Želim da čujem sve i želim da razgovaram sa svima. Ne mislim da 20 godina budem na čelu zemlje ili na vlasti zarad same vlasti već da nešto ostane iza nas - rekao je Vučić koji je i na pitanje ko će biti novi ministri u vladi rekao da zasad ne zna već da će to znati posle razgovora s mogućim partnerima koje planira da započne od naredne nedelje.
Na pitanje da li je Ivica Dačić (SPS) blizu ulaska i u novu vladu, Vučić nije direktno odgovorio već je rekao da želi borbenu vladu i one ljude koji su spremni da se bore za tu vladu i Srbiju svim srcem, a ne da odustanu čim "voz ili kamion malo skrenu na prvoj krivini".
"Selim vladu u Niš na 7 dana, primaću građane lično od 5 ujutru"
Vučić je novinarima rekao da će u skorije vreme na nedelju dana preseliti vladu u Niš, kao i da će boravak u tom gradu iskoristiti da lično primi sve građane koji žele prijem kod predsednika Vlade Srbije.
- Primaću građane lično od 5 do 8 ujutru - rekao je Vučić dodajući da će sve vreme boravka u tom gradu biti smešten u kasarni da "ne bi pravio dodatne probleme".
Promenićemo način rada vlade, po nedelju dana provodiću u nekom od gradova Srbije, na primer Nišu, primaću građane, želim da budemo bliže ljudima.
Na pitanje da li su ministri Nikola Selaković i Zorana Mihajlović, koji su s premijerom izašli pred novinare, upravo tu jer su vredno radili i da će s toga biti i u novoj vladi, Vučić je rekao: Voleo bih da budu... Vredno su radili...
Vučić: Očekujemo otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu
Vučić je izjavio da očekuje da poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, budu otvorena u junu. "To bi bio važan signal za Srbiju, posle toga ostaje pred nama mnogo posla", rekao je na konferencij. On nije komentarisao optimističnu prognozu Hrvatske da se stvari kreću u dobrom pravcu, kad je reč o blokadi te zemlje. Istakao je da je Srbija uradila sve što je do nje. On je naveo da će buduća vlada raditi na ozbiljnim reformama pravnog sistema i vladavini prava.
Premijer se prethodno u zgradi vlade sreo sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom.