Vesti
Društvo i ekonomija
"Preusmeriti brigu na dobra preduzeća"
24.05.2016. 20:00
Izvor: rtv
"Preusmeriti brigu na dobra preduzeća"
BEOGRAD - Rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju zahteva pristup koji uvažava specifičnosti svakog preduzeća ponaosob, uz vođenje računa o socijalnoj održivosti ekonomskog rešenja, smatra guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
"Raduje me zaključak G 7 da svaka zemlja u rešavanju svojih strukturnih problema, koji su osnovni uslov za vođenje uspešne monetarne politike, jeste pristup koji priznaje sopstvene specifičnosti", rekla je Tabaković, dodajući da i kod rešavanja problema preduzeća u restukturiranju treba uzeti u obzir specifičnosti svakog od njih ponaosob.
Guverener NBS je primetila da u javnosti "kao na času u školi, primat i posebnu pažnju uvek dobijaju oni koji su loši i koji su odsutni". "Taj trend mora da bude preokrenut. NBS želi da sa svim tržišnim učesnicima u finansijskoj industriji pokrene pravu temu - brigu o dobrim preduzećima, onima koji imaju mogućnost da proizvode i plasiraju svoju robu i tako direktno doprinesu rastu bruto domaćeg proizvoda", zaključila je Tabaković.
A rast BDP-a znači veće zapošljavanje, rast agregatne tražnje, veće prihode za državni budžet, podsetila je i ukazala da će onda i drugi makroekonomski pokazatelji kao što je na primer udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu biti drugačiji...
Istakla je da je raduje način na koji se pristupilo rešavanju problema RTB Bora, jer se vodi računa o tome da je to jedinstveno preduzeće koje leži na nalazištima zlata, što je za NBS od značaja budući da je jedina ovlašćena da otkupljuje to zlato, i da se istovremeno vodi računa da od te kompanije zavisi čitav jedan region.
Tabaković je dodala da bez obzira na to koji državni organ ili odgovorna institucija donosi odluku, mora da vodi računa o socijalnoj održivosti ekonomskih rešenja. "Ako je iko pokazao hrabrost da prekine besmislenost zaštite onih koji nisu u toj meri društveno važni, značajni za region, državu i socijalnu održivost svih reformi, onda je to ova vlada", rekla je ona na prezentaciji majskog Izveštaja o inflaciji u NBS.
NBS povećala projekciju rasta BDP Srbije
Narodna banka Srbije (NBS) povećala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2016. godini sa 1,8 odsto na 2,3 do 2,5 odsto, saopštila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.
Ona je na prezentaciji izveštaja NBS o inflaciji kazala da je imajući u vidu trenutna ekonomska kretanja, izvesno da će rast BDP biti na gornjoj granici projekcije, odnosno 2,5 odsto.
"Nije reč o našem optimizmu, već o delima, matematici i projekciji zasnovanoj na pokazateljima", rekla je Tabaković.
Istakla je da očekuje da se rast u sve većoj meri zasniva na investicijama u izvozno orijentisane sektore, što garantuje njegovu održivost.
U maju počinje rast međugodišnje inflacije
Međugodišnja inflacija u Srbiji će u maju otpočeti rast koji će početkom sledeće godine stići u granice cilja, nakon čega bi trebalo da se stabilizuje na nivou od nešto iznad tri odsto, rekla je guvernerka.
Ona je navela da je aktuelno kretanje inflacije ispod donje granice cilja posledica niskih cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda.
Podsetivši da je u aprilu međugodišnja inflacija iznosila 0,4 odsto Tabaković je ukazala da su na njen pad uticale i cene voća i povrća, kao i dezinflatorni pritisci iz zemalja zone evra i agregatna tražnja.
Stanovništvo po pravilu ima nešto viša inflaciona očekivanja koja iznose pet procenata što je, kako je istakla u granicama cilja.
Povećana neizvesnost u međunarodnom finansijskom tržištu krajem prošle godine, imala je depricijacioni efekat na dinar, rekla je Tabaković dodajući da je, s druge strane, znatno bolji izvozni rezultat i priliv stranih direktnih investicija doprinosio ublažavanju tih pritisaka.
"Očekujemo da će ublažavanju tih pritisaka doprineti i aktuelna kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu koja su se odrazila na poboljšanje premije rizika Srbije koja je smanjena za 64 bazna poena na 267 baznih poena", rekla je Tabaković.
Tabaković je istakla da će NBS pomno pratiti kretanja na eksternim finansijskim i robnim tržištima kako bi monetarnu politiku prilagođavala funkciji održanja finansijske stabilnosti, ističući da neće po svaku cenu ići na snižavanje referentne kamatne stope, već će odluke donositi u skladu sa kretanjima na međunarodnim tržištima.