Vesti
Društvo i ekonomija
Protest zbog rušenja objekata u Savamali
25.05.2016. 20:00
Izvor: rtv.rs
Protest zbog rušenja objekata u Savamali
BEOGRAD - Protest "Čiji grad? Naš grad!", koji Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" organizuje zbog rušenja objekata u beogradskoj Savamali, počeo je danas večeras ispred Skupštine grada Beograda.
Okupljeni na protestu koji preventivno obezbeđuje policija nose transparente "Neće vam proći", "Ko se boji malog još?", "Skinite fantomke", "Fantomi iz skupštine", "Vučić sve zna", "Zbog slobode", "Pale su maske, kada će i vlada", kao i male zastavice sa natpisima s jedne strane "Čiji je grad?" i druge "Naš grad!".
Sa improvizovanog razglasa neprestano se pušta muzika, tu su i bubnjari, a okupljeni su oko 18 časova ispunili ceo plato ispred Skupštine grada.
Oni nose i balone, a mnogi od njih opremljeni su i pištaljkama kao i drugim sličnim stvarima kojima žele da iskažu svoje protivljenje svemu što se dešavalo u noći između 24. i 25. aprila u Hercegovačkoj ulici.
Pored velikog broja građana, protestu prisustvuju predstavnici opozicionih stranaka i javne ličnosti.
Na početku je minutom ćutanja odata počast čuvaru objekata u Savamali Slobodanu Tanaskoviću i svedoku rušenja, koji je jutros preminuo na VMA, a potom su se sa improvizovane govornice okupljenima obraćali predstavnici inicijative, nevladinih organizacija i gosti inicijative iz Niša i Kraljeva.
Po završetku skupa uputili su se u protestnu šetnju pod nazivom "Čiji je grad?", Trgom Nikole Pašića, Nušićevom, Svetogorskom, Takovskom pored zgrade RTS-a i nazad, do Starog dvora.
Inicijativa je organizovala 11. maja prvi protest protiv rušenja i nasilja u Savamali, na kojem su zatražene ostavke gradonačelnika Siniše Malog, vršioca dužnosti direktora policije Vladimira Rebića, načelnika Komunalne policije Nikole Ristića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
U noći između 24. i 25. aprila ljudi sa fantomkama su bagerima porušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali i maltretirali građane koji su se tu zatekli.
Iako su građani prijavljivali nasilje, policija nije želela da reaguje i upućivala ih je na Komunalnu policiju.
Zaštitnik građana Saša Janković objavio je u izveštaju o radu policije te noći da je policijskim službenicima iz vrha službe naređeno da građane upućuju na komunalnu policiju.