Vesti
Politika
I DALJE BEZ KONKRETNOG ODGOVORA Kovač: Blizu smo rešenja za otvaranje Poglavlja 23
27.05.2016. 20:00
Izvor: Blic
I DALJE BEZ KONKRETNOG ODGOVORA Kovač: Blizu smo rešenja za otvaranje Poglavlja 23
Blizu smo rešenja, moguće je da ćemo ga postići vrlo skoro, na tragu smo i delujemo konstruktivno - rekao je hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač na današnoj vanrednoj konferenicji za novinare, povodom najave da će Hrvatska odblokirati otvaranje poglavlja 23 za pristup Srbije Evropskoj uniji.
On je još naglasio da ministarstvo koje vodi nije neozbiljna institucija i da "ne pušta poluinformacije".
- Mislim da je moguće postići to rešenje. Međutim, mi smo ozbiljni u tim stvarima i ne dopuštamo poluinformacije, jer na taj način štitimo pregovarački proces. Moram reći da sam bio iznenađen da su neki ljudi iz EU izašli sa nekim informacijama i poluinformacijama u javnost, a da to prethodno nismo dogovorili - rekao je Kovač.
Evropski komesar Johanes Han, naime, juče je na konferenciji za novinare u Briselu saopštio da je sa Hrvatskom postignut dogovor o tome da se omogući Srbiji otvaranje poglavlja 23 u junu.

Ne zanam zašto je Han izašao sa tom informacijom
Kovač kaže da nije baš najbolje shvatio zašto je Han izašao sa tom informacijom, a da se prethodno o tome nisu dogovorili.
- Stvarno ne znam. On je moj prijatelj. Čućemo se danas telefonom pa ćemo to pojasniti - rekao je.
Cilj je, kaže, da Srbija bude u mogućnosti da otvori to poglavlje koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava i pristup Srbije Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja uporedio sa upisom na fakultet i biranjem "štiva" za prijemni ispit.
- Cilj je da Srbija otvori to poglavlje o pravosuđu, ali kao na fakultetu, pre nego što se upišete morate da položite prijemni ispit. A to su u ovom kontekstu, pregovori za to poglavlje, a mi do toga nismo ni došli - izjavio je Kovač.

Srbija tek bira "štivo" za prijemni ispit
Prema njegovim rečima, "u fazi smo razgovora o 'štivu' za taj prijemni ispit".
- Hrvatska je jasno rekla koje je to štivo, odnosno zahtevi. A to je saradnja sa Hagom, koja mora biti potpuna, zatim poštovanje manjinskih prava, odnosno hrvatske manjine, za koju želimo da bude zastupljena u Skupštini Srbije, i takozvana regionalna jurisdikcija, gde kažemo da Srbija ne može da bude nadležna za sve ratne zločine uključujući i one koji su se desili u Hrvatskoj - poručio je Kovač.

Hrvataska ne prihvata reč "blokada"
Kovač je bio izričit da Hrvatska ne prihvata reč "blokada" jer, kako je rekao, nikakve blokade nema, već Hrvatska želi da pomogne Srbiji na tom putu.
On je podsetio da je Srbija čekala dve godine na otvaranje pregovora o priključenju EU jer su neke "velike članice Unije" tada insistirale na uslovu da Beograd pokrene dijalog sa Prištinom.
Tada, rekao je, niko nije pominjao blokadu.
- Isto tako mi sada želimo pomoći i zato mi odbijamo reč blokada. Ako bude moglo da se otvori poglavljae u junu, ono će biti otvoreno i to ne treba dramatizovati - zaključio je Kovač.

Fašizacija i ustašizacija
Hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač rekao je danas da je što se odnosa sa Srbijom tiče, tu je sitacija bolja, kao i sa ostalim susedima, "mada u medijima ima provokacija na temu fašizacije i ustašizacije", ali da Hrvatska ne to "ne reaguje i prilično je smirena".
- Očekujemo da se tamo formira nova vlada sa kojom ćemo sarađivanti na dobrobit i Srba i Hrvata. To je naša obaveza i zavet i biću tome veoma predan - izjavio je Kovač na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.
Osvrnuvši se na kritike da Hrvatskoj preti ustašizacija, Kovač je rekao da postoji Ustav koji predviđa temeljne vrednosti društva - sloboda, jednakonst, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost polova, mirotvorstvo, prava čoveka, demokratski višestranački sistem.
- Naš je zadatak da štitimo te vrednosti i ako konstatujemo da ih neko svojim angažmanom dovodi u pitanje, moramo ih javno prozvati i to suzbijati. Možda su naše kolege u zapadnoevropskim društvima efikasnije od nas, ali ja moram jasno reći da ne prihvatam sugestije sa strane da su vrednosti ugrožene. Mi smo od mnogo tih zemalja na planu tolerancije napredniji - tvrdi Kovač.
Hrvatska je, ponovio je, jasno određjena da odbija bilo kakav totalitarizam.
- To je u preambuli Ustava i na to moramo biti ponosni - rekao je Kovač.

Uveren da Karamarko ostaje na čelu HDZ
Govoreći o krizi vlade i eventualnom odlasku prvog potpredsedniku Tomislava Karamarka s vlasti, Kovač je rekao da je uveren da Karamarko ostaje na čelu HDZ i Domoljubne koalicije.
- Uveren sam u opstanak vlade u kojoj su HDZ i Domoljubna koalicija, predvođena Tomislavom Karamarkom, jer su oni osnovni faktor i neizostavni deoničar - više puta je ponovio Kovač.
Tvrdi da će vlada biti protiv opoziva Karamarka, ka i da će se na sutrašnjoj Skupštini HDZ pokazati snaga i jedinstvo, kako je rekao, najjače stranke u Hrvatskoj.