Vesti
Politika
Konstituisana Skupština Vojvodine
02.06.2016. 20:00
Izvor: beta.rs
Konstituisana Skupština Vojvodine
Novi saziv Skupštine Vojvodine konstituisan je danas, a za predsednika je izabran lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.
Za izbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine glasao je 91 poslanik, protiv je bilo 14 među kojima poslanici Demokratske stranke (DS) i Mađarskog pokreta, a uzdržano 13 poslanika, među kojima poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Pastor je položio zakletvu i rekao da mu je velika čast da je drugi put predsednik, ali da je to velika odgovornost.
"Ovaj saziv Skupštine radiće u korist građana Vojvodine i nadam se da će poslanici bez razlike u političkom opredeljenju zalagati za unapređenje života građana u bezbednom okruženju", rekao je Pastor.
Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da je 80 poslanika potpisom podržalo kandidaturu Ištvana Pastora, da je on bio predsednik u teškom periodu, ali da je uspešno obavljao posao unapređenja i razvoja Vojvodine.
"Promovisao je politiku kulture dijaloga i doprineo izgradnji ove institucije i time zaslužio naše poverenje", rekao je Mirović.
Predstavnik DS-a Borislav Novaković rekao je da ta stranka nije podržala predlog da Pastor bude predsednik jer su se i uprkos saradnji DS i SVM u prethodne četiri godine njihove politike udaljile.
"Pre četiri godine sam na ovom mestu obrazlagao kandidaturu Pastora i nema velike razlike u tome šta bih rekao o njemu, ali naše dve politike su se udaljile. Nekada su te razlike bile u nijansama, ali veliki jaz po pitanjima po kojima se ne slažemo nije premošćen", kazao je Novaković.
On je dodao da nije u pitanju politička inercija i da se DS ne protivi izboru Pastora zbog toga što je svoju politiku "čvrsto vezao za SNS", već zbog razlika u pogledu na budućnost Vojvodine.
Poslanik Mađarskog pokreta Tamaš Korhec rekao je da je predsednik Skupštine najviša funkcija u Vojvodini i da su za nju potrebni znanje, veština i iskustvo, kao i da kandidat mora da bude dostojan te funkcije.
"Ištvan Pastor nije dostojan funkcije predsednika. Proteklih nekoliko meseci više puta je uvredio kompletno članstvo koalicije oko Mađarskog pokreta, što je 16.000 građana Vojvodine. Ako neko nije uspeo da bude integrativna ličnost u okviru Mađarske zajednice kako može biti integrativan za sve narode u Vojvodini", rekao je Korhec i dodao da se Pastor nikada nije izvinio za iznete uvrede.
Tokom verifikacije mandata poslanička grupa Srpske radikalne stranke osporavala je legitimet sedam poslanika sa liste "Dosta je bilo - Saša Radulović".
Radikali su rekli da je ta lista imala 5.670 potpisa, što je 330 manje od potrebnog da bi lista bila usvojena, dok su iz pokreta "Dosta je bilo" odgovorili da su nevažeće potpise nadoknadili i predali izbornoj komisiji, te da treba pitati izbornu komisiju zašto to nije ušlo u izveštaj.
Sednicom je na početku predsedavao najstariji poslanik iz SNS Vučeta Tošković.
Na pokrajinskim izborima koji su održani zajedno s lokalnim i republičkim 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 63 od 120 mandata.
Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) devet poslaničkih mandata.
Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest (SVM), Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.